Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka
Babcia Jasia do zupy ogórkowej nie dodaje grama mąki. Kultowe danie zagęszcza bowiem kaszą jaglaną. Zupa gotowana na mięsie, warzywach rosołowych i domowych ogórkach przesmażonych na maśle smakuje wprost wyśmienicie.
Niektórzy gotują zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych, inni nie dodają do niej ani grama mięsa. Babcia Jasia zupę gotuje według tradycyjnej receptury. W ogórkowej jest dużo warzyw, udko z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Takiej zupy jeszcze nie jadłeś.
Najpierw ugotuj wywar, następnie wsyp pokrojone ziemniaki i kaszę . Gdy dopiero wtedy dodaj ogórki. Jeśli zmienisz kolejność i ziemniaki wsypiesz na końcu, nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Kasza również będzie gotować się znacznie dłużej.
Zupa ogórkowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją na mięsie, a pod koniec gotowania dodasz ogórki kiszone domowej roboty oraz zalewę spod ogórków. Babcia Jasia zupę zabiela 18% i doprawia świeżym koperkiem oraz suszonym majerankiem.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną według babcinego przepisu
Składniki:
-
7 ogórków kiszonych
-
3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych
-
udko kurczaka
-
pół szklanki kaszy jaglanej
-
4 ziemniaki
-
większa marchewka
-
2 korzenie pietruszki
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
cebula
-
świeży koperek
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżka masła
-
szczypta majeranku suszonego
-
sól, pieprz
-
3-4 łyżki śmietany do zup 18%
Jak ugotować gęstą i pożywną zupę ogórkową bez grama mąki?
Mięso włóż do garnka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Następnie włóż obraną, całą marchew, korzenie pietruszki, seler, por, cebulę. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Jeśli pojawią się szumowiny, zbierz je. Gdy wywar się gotuje, ogórki zetrzyj na tarce na większych oczkach i przesmaż na maśle. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Z wywaru wyjmij mięso i warzywa.
Mięso z kurczaka oddziel od kości i wrzuć do zupy. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka razem z ziemniakami i kaszą. Całość oprósz solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, do miękkości kaszy i ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Do ogórkowej dodaj przesmażone ogórki, wlej wodę po kiszonkach i gotuj kilka minut. Wlej śmietanę, oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zimą polecam kwaśnicę według przepisu braci Golec . Góralska zupa jest pożywna, zdrowa i doskonale rozgrzewa. Na obiad ugotuj także zupę pomidorową jak u babci . Zachwyca aromatem i jest błyskawiczna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki
-
Masz dwa ziemniaki i jajko? Świetnie. Zrób z nich tani obiad dla całej rodziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama