Smakosze.pl

canva/GMVozd

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może.

Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.

Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.

W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.

Aksamitna zupa pomidorowa według babcinej receptury

Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka lub mała porcja rosołowa

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • ząbek czosnku

  • łyżka masła

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • cukier, sól, pieprz

  • kwaśna śmietana 18%

Jak ugotować najlepszą pomidorówkę? Sekret tkwi w przygotowaniu pomidorów

Mięso, marchewkę i pietruszkę włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę opaloną nad ogniem. Całość zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania. Usuń szumowiny i gotuj wywar, aż stanie się esencjonalny.

Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Pomidory dodaj do wywaru, dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem i gotuj na małym ogniu około 25 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ma zbyt cierpki smak, dodaj nieco więcej cukru. Pomidorówkę zabiel śmietaną, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.

Ugotuj również zupę ogórkową na mięsie z indyka. Nie możesz się zdecydować, czy zjadłbyś pomidorową, czy ogórkową? Ugotuj zupę z pomidorów i ogórków kiszonych . Połączenie zachwyci każdego.

zupa pomidorowa
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >