Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2022 20:17

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
canva/GMVozd

Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może.

Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.

Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.

W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.

Aksamitna zupa pomidorowa według babcinej receptury

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub mała porcja rosołowa

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • ząbek czosnku

  • łyżka masła

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • cukier, sól, pieprz

  • kwaśna śmietana 18%

Jak ugotować najlepszą pomidorówkę? Sekret tkwi w przygotowaniu pomidorów

Mięso, marchewkę i pietruszkę włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę opaloną nad ogniem. Całość zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania. Usuń szumowiny i gotuj wywar, aż stanie się esencjonalny.

Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Pomidory dodaj do wywaru, dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem i gotuj na małym ogniu około 25 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ma zbyt cierpki smak, dodaj nieco więcej cukru. Pomidorówkę zabiel śmietaną, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.

Ugotuj również zupę ogórkową na mięsie z indyka. Nie możesz się zdecydować, czy zjadłbyś pomidorową, czy ogórkową? Ugotuj zupę z pomidorów i ogórków kiszonych. Połączenie zachwyci każdego.

zupa pomidorowa
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: