Smakosze.pl
Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

canva/GMVozd

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może.

Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.

sałatka z czerwonej fasoli

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

CZYTAJ DALEJ

Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.

W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.

Aksamitna zupa pomidorowa według babcinej receptury

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub mała porcja rosołowa

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • ząbek czosnku

  • łyżka masła

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • cukier, sól, pieprz

  • kwaśna śmietana 18%

Jak ugotować najlepszą pomidorówkę? Sekret tkwi w przygotowaniu pomidorów

Mięso, marchewkę i pietruszkę włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę opaloną nad ogniem. Całość zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania. Usuń szumowiny i gotuj wywar, aż stanie się esencjonalny.

Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Pomidory dodaj do wywaru, dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem i gotuj na małym ogniu około 25 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ma zbyt cierpki smak, dodaj nieco więcej cukru. Pomidorówkę zabiel śmietaną, oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.

Ugotuj również zupę ogórkową na mięsie z indyka. Nie możesz się zdecydować, czy zjadłbyś pomidorową, czy ogórkową? Ugotuj zupę z pomidorów i ogórków kiszonych. Połączenie zachwyci każdego.

zupa pomidorowa

canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >