Smakosze.pl Przepisy Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak
Canva / JeffKearney

Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak

24 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.

Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.

Przepis na barszcz czerwony babci Krysi

Składniki:

  • 2 litry bulionu

  • 6-7 buraków ćwikłowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 suszone borowiki

  • 1 kwaśne jabłko

  • 3 suszone wędzone śliwki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka octu

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować wyjątkowy barszcz czerwony babci Krysi?

Bulion na barszcz czerwony wlej do dużego garnka . Dodaj do niego obrane i pokrojone w grube plastry buraki, obrane ząbki czosnku oraz grzyby . Dołóż również pokrojone w plasterki jabłko ze skórką i suszone śliwki . Całość doprowadź do wrzenia.

Po zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj garnek . Barszcz czerwony gotuj przez ok. 1 godziny, aż buraki będą miękkie . Następnie odcedź wywar od pozostałych składników .

Gotowy barszcz czerwony dopraw do smaku solą i pieprzem . Dodaj również ocet, majeranek oraz 1 łyżkę cukru. Całość wymieszaj. Barszcz można podawać od razu po przyrządzeniu. Do czerwonego barszczu idealnie sprawdzą się smakowite uszka . Tradycyjny farsz możesz przygotować także bez dodatku suszonych grzybów .

suszone śliwki
suszone śliwki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy