Babcia Krysia wrzuca do barszczu czerwonego jabłko i 3 sztuki sekretnego dodatku. Mistrzowski smak
Barszcz czerwony babci Krysi jest nie lada rarytasem. W końcu podzieliła się swoim sekretem na tę smaczną zupę. Okazuje się, ze poza jabłkiem dodaje do niego suszone śliwki. Aromatu tego barszczu nie da się z niczym pomylić.
Babcia Krysia, poza jabłkiem i śliwkami, dodaje do barszczu czerwonego sprawdzony zestaw przypraw. Nie może zabraknąć w nim czosnku oraz suszonych grzybów. Solidna porcja majeranku to coś, o czym również nie należy zapomnieć. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu na barszcz.
Przepis na barszcz czerwony babci Krysi
Składniki:
-
2 litry bulionu
-
6-7 buraków ćwikłowych
-
3 ząbki czosnku
-
3 suszone borowiki
-
1 kwaśne jabłko
-
3 suszone wędzone śliwki
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka octu
-
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować wyjątkowy barszcz czerwony babci Krysi?
Bulion na barszcz czerwony wlej do dużego garnka . Dodaj do niego obrane i pokrojone w grube plastry buraki, obrane ząbki czosnku oraz grzyby . Dołóż również pokrojone w plasterki jabłko ze skórką i suszone śliwki . Całość doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i przykryj garnek . Barszcz czerwony gotuj przez ok. 1 godziny, aż buraki będą miękkie . Następnie odcedź wywar od pozostałych składników .
Gotowy barszcz czerwony dopraw do smaku solą i pieprzem . Dodaj również ocet, majeranek oraz 1 łyżkę cukru. Całość wymieszaj. Barszcz można podawać od razu po przyrządzeniu. Do czerwonego barszczu idealnie sprawdzą się smakowite uszka . Tradycyjny farsz możesz przygotować także bez dodatku suszonych grzybów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama