Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler
Dobry barszcz nie wybrzmi w pełni, jeśli nie podamy do niego delikatnych uszek. Sekretem smaku tego dodatku jest elastyczne ciasto i odpowiednia ilość przypraw. Z recepturą Magdy Gessler na pewno wyjdą wspaniałe. Przekonajcie się sami, jak smaczne mogą być te drobne pierożki, gdy dodamy do nich aromatycznych grzybów.
Świąteczne potrawy przyrządzone z przepisów wprost od gwiazdy Kuchennych Rewolucji skradną serca waszych bliskich. Spróbujcie koniecznie jej sposobu na makowiec czy barszcz. Ten ostatni podajcie z obłędnymi uszkami grzybowymi, które z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu.
Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler
Składniki:
Z podanych proporcji wyjdzie wam od 5 do 10 porcji uszek.
Farsz:
2 garście suszonych podgrzybków lub borowików
4 średnie cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego + szczypta mielonego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
1,5 litra wody
masło do smażenia
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
woda
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Suszone grzyby wrzucamy do garnka wraz z pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pokrojoną na 4 części cebulą. Składniki zalewamy je wodą i gotujemy do czasu, aż grzyby będą miękkie.
W międzyczasie pozostałą cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym maśle i zostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane grzyby odcedzamy na sitku i przekładamy na deskę. Gdy ostygną, siekamy je i mieszamy z cebulką oraz bułką tartą.
Masę doprawiamy do smaku solą, mielonym zielem angielskim i pieprzem. Mąkę na ciasto przesiewamy przez sitko razem z solą na czysty blat. Stopniowo dodajemy do niej wodę, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Zostawiamy je na 15–20 minut, aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego kwadraciki, które następnie wypełniamy niewielką ilością farszu i sklejamy. Uszka gotujemy w garnku z osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Źródło: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: schroniskobukowina Zapraszamy na nasz Instagram