Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Uszka wigilijne Magdy Gessler
canva/Geo-grafika; Jakub Kaminski/East News

Dobry barszcz nie wybrzmi w pełni, jeśli nie podamy do niego delikatnych uszek. Sekretem smaku tego dodatku jest elastyczne ciasto i odpowiednia ilość przypraw. Z recepturą Magdy Gessler na pewno wyjdą wspaniałe. Przekonajcie się sami, jak smaczne mogą być te drobne pierożki, gdy dodamy do nich aromatycznych grzybów.

Świąteczne potrawy przyrządzone z przepisów wprost od gwiazdy Kuchennych Rewolucji skradną serca waszych bliskich. Spróbujcie koniecznie jej sposobu na makowiec czy barszcz. Ten ostatni podajcie z obłędnymi uszkami grzybowymi, które z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu.

Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Składniki:

Z podanych proporcji wyjdzie wam od 5 do 10 porcji uszek.

Farsz:

  • 2 garście suszonych podgrzybków lub borowików

  • 4 średnie cebule

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego + szczypta mielonego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1,5 litra wody

  • masło do smażenia

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • woda

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Suszone grzyby wrzucamy do garnka wraz z pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pokrojoną na 4 części cebulą. Składniki zalewamy je wodą i gotujemy do czasu, aż grzyby będą miękkie.

W międzyczasie pozostałą cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym maśle i zostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane grzyby odcedzamy na sitku i przekładamy na deskę. Gdy ostygną, siekamy je i mieszamy z cebulką oraz bułką tartą.

Masę doprawiamy do smaku solą, mielonym zielem angielskim i pieprzem. Mąkę na ciasto przesiewamy przez sitko razem z solą na czysty blat. Stopniowo dodajemy do niej wodę, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne. Zostawiamy je na 15–20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego kwadraciki, które następnie wypełniamy niewielką ilością farszu i sklejamy. Uszka gotujemy w garnku z osoloną wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Barszcz z uszkami
W wigilijnym barszczu nie może zabraknąć uszek

Źródło: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: schroniskobukowina Zapraszamy na nasz Instagram