Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci
Gołąbki są jednym z tradycyjnych polskich dań, któremu wprost nie można się oprzeć. Sekretem przepysznych gołąbków jest odpowiednio długie duszenie ich na wolnym ogniu. Tego dania nie można pospieszać. W zamian odwdzięczy się nam wspaniałą delikatnością oraz cudownym, intensywnym smakiem.
Najbardziej tradycyjna odsłona gołąbków to te wieprzowe, w pysznym sosie pomidorowym. Danie to można przyszykować zarówno z młodej jak i starej kapusty. Nasze gołąbki przygotowane są bez dodatku ryżu, przez co zachwycają intensywnym mięsnym aromatem.
Przepis na przepyszne aromatyczne gołąbki
Składniki:
-
1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
-
1 główka białej kapusty
-
1 średnia cebula
-
3 czerstwe kajzerki namoczone w mleku
-
2 średnie jajka
-
1 łyżka majeranku
-
butelka passaty pomidorowej (0,5 litra)
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić perfekcyjne gołąbki
Z kapusty na gołąbki usuń zewnętrzne liście . Za pomocą ostrego noża wytnij głąb . Następnie kapustę umieść w całości w dużym garnku z wodą, miejscem po głąbie do dołu . Obgotowuj kapustę do momentu, aż liście same zaczną od niej odchodzić, z gotowych oderwanych sztuk zetnij twarde części nerwów .
W dużej misce wymieszaj mięso na gołąbki razem z posiekaną drobno cebulą i n amoczonymi, odciśniętymi z mleka kajzerkami . Dopraw masę solą, pieprzem i majerankiem . Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Na sparzonych liściach układaj porcje farszu i zawijaj ciasno gołąbki . Te gotowe układaj w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty . Na koniec dodaj do garnka passatę pomidorową wraz z koncentratem. Dolej tyle wody, aby gołąbki były prawie całkowicie zakryte .
Gołąbki duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny . Pod koniec duszenia możesz dodać do sosu nieco natki pietruszki lub koperku . Podawaj danie od razu po przygotowaniu. Wypróbuj oryginalne gołąbki z dodatkiem kalafiora . Mamy również przepis na bezmięsne gołąbki ziemniaczano-serowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
-
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
-
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej