Smakosze.pl Przepisy Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci
Canva / Nataly Hanin

Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci

13 września 2022

Gołąbki są jednym z tradycyjnych polskich dań, któremu wprost nie można się oprzeć. Sekretem przepysznych gołąbków jest odpowiednio długie duszenie ich na wolnym ogniu. Tego dania nie można pospieszać. W zamian odwdzięczy się nam wspaniałą delikatnością oraz cudownym, intensywnym smakiem.

Najbardziej tradycyjna odsłona gołąbków to te wieprzowe, w pysznym sosie pomidorowym. Danie to można przyszykować zarówno z młodej jak i starej kapusty. Nasze gołąbki przygotowane są bez dodatku ryżu, przez co zachwycają intensywnym mięsnym aromatem.

Przepis na przepyszne aromatyczne gołąbki

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 główka białej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 3 czerstwe kajzerki namoczone w mleku

  • 2 średnie jajka

  • 1 łyżka majeranku

  • butelka passaty pomidorowej (0,5 litra)

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić perfekcyjne gołąbki

Z kapusty na gołąbki usuń zewnętrzne liście . Za pomocą ostrego noża wytnij głąb . Następnie kapustę umieść w całości w dużym garnku z wodą, miejscem po głąbie do dołu . Obgotowuj kapustę do momentu, aż liście same zaczną od niej odchodzić, z gotowych oderwanych sztuk zetnij twarde części nerwów .

W dużej misce wymieszaj mięso na gołąbki razem z posiekaną drobno cebulą i n amoczonymi, odciśniętymi z mleka kajzerkami . Dopraw masę solą, pieprzem i majerankiem . Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Na sparzonych liściach układaj porcje farszu i zawijaj ciasno gołąbki . Te gotowe układaj w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty . Na koniec dodaj do garnka passatę pomidorową wraz z koncentratem. Dolej tyle wody, aby gołąbki były prawie całkowicie zakryte .

Gołąbki duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny . Pod koniec duszenia możesz dodać do sosu nieco natki pietruszki lub koperku . Podawaj danie od razu po przygotowaniu. Wypróbuj oryginalne gołąbki z dodatkiem kalafiora . Mamy również przepis na bezmięsne gołąbki ziemniaczano-serowe .

Canva / alisafarov
Canva / alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy