Smakosze.pl
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

canva/yasuhiroamano

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.

Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.

Pomysł na tani obiad - kalafior zapiekany z makaronem. Niedroga uczta dla całej rodziny

Pomysł na tani obiad - kalafior zapiekany z makaronem. Niedroga uczta dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i twarogiem

Składniki na 10 gołąbków:

  • 10 sparzonych liści kapusty

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g młodych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz do smaku

Do podania

  • kwaśna śmietana 18%

  • posiekany szczypiorek lub koperek

  • lub domowy sos pieczarkowy

Jak zrobić gołąbki z ziemniakami i twarogiem?

Sparz kapustę- tu poznasz 3 sposoby na błyskawiczne sparzenie liści kapusty na gołąbki. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obierz je ze skórki i odstaw, żeby ostygły.

W tym czasie zmiel twaróg, posiekaj też drobno cebule i zeszklij je na maśle, następnie przełóż do miski i wymieszaj razem z twarogiem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń je i poukładaj w naczyniu do gotowania na parze, gotuj pod przykryciem około 50 minut, smacznego.

Przygotuj równie niezwykłą i smaczną wersję tradycyjnych gołąbków- tu poznasz przepis na gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą, palce lizać.

Twaróg do gołąbków

canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: paulinakrajewska.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >