Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.
Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.
Przepis na gołąbki z ziemniakami i twarogiem
Składniki na 10 gołąbków:
10 sparzonych liści kapusty
500 g twarogu półtłustego
500 g młodych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Do podania
kwaśna śmietana 18%
posiekany szczypiorek lub koperek
Jak zrobić gołąbki z ziemniakami i twarogiem?
Sparz kapustę- tu poznasz 3 sposoby na błyskawiczne sparzenie liści kapusty na gołąbki. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obierz je ze skórki i odstaw, żeby ostygły.
W tym czasie zmiel twaróg, posiekaj też drobno cebule i zeszklij je na maśle, następnie przełóż do miski i wymieszaj razem z twarogiem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń je i poukładaj w naczyniu do gotowania na parze, gotuj pod przykryciem około 50 minut, smacznego.
Przygotuj równie niezwykłą i smaczną wersję tradycyjnych gołąbków- tu poznasz przepis na gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą, palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: paulinakrajewska.com