Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.06.2022 09:33

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
canva/yasuhiroamano

Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.

Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i twarogiem

Składniki na 10 gołąbków:

  • 10 sparzonych liści kapusty

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g młodych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz do smaku

Do podania

Jak zrobić gołąbki z ziemniakami i twarogiem?

Sparz kapustę- tu poznasz 3 sposoby na błyskawiczne sparzenie liści kapusty na gołąbki. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obierz je ze skórki i odstaw, żeby ostygły.

W tym czasie zmiel twaróg, posiekaj też drobno cebule i zeszklij je na maśle, następnie przełóż do miski i wymieszaj razem z twarogiem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń je i poukładaj w naczyniu do gotowania na parze, gotuj pod przykryciem około 50 minut, smacznego.

Przygotuj równie niezwykłą i smaczną wersję tradycyjnych gołąbków- tu poznasz przepis na gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą, palce lizać.

Twaróg do gołąbków
canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: paulinakrajewska.com