Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Niecodzienny farsz zrobi furorę wśród domowników
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.07.2022 13:40

Przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Niecodzienny farsz zrobi furorę wśród domowników

gołąbki z kapusty
canva/Tatiana Volgutova

Przygotujcie przepyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem. Nasz niecodzienny farsz z pewnością zrobi furorę wśród domowników. Nie znajdą w nim bowiem ryżu, a jedynie kawałeczki delikatnego kalafiora. Dzięki temu dodatkowi zmieni się smak gołąbków i staną się mniej kaloryczne. Podajcie je na przykład z ugotowanymi ziemniakami.

My Polacy kochamy gołąbki za ich doskonały smak i pożywność. Danie to kojarzy nam się z domową kuchnią mamy lub babci. Najpopularniejsze u nas gołąbki, to te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Dziś jednak przygotujemy farsz na gołąbki z kalafiorem zamiast ryżu. Smak nadal będzie wspaniały, a gołąbki staną się mniej kaloryczne.

Przepis na gołąbki z mięsem i kalafiorem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka bulionu

Przygotowanie gołąbków faszerowanych kalafiorem

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij z niej głąb. Włóż ją do garnka z wrzątkiem i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż liście staną się elastyczne.

Kapustę ostrożnie wyjmij z gorącej wody, osącz, wystudź, zdejmij z niej pojedyncze liście. Z każdego liścia zetnij zgrubiały nerw.

Kalafior oczyść, podziel na różyczki, rozdrobnij przy użyciu malaksera lub drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle.

Do mielonego mięsa dodaj kalafior i cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie farsz.

Porcje przygotowanego farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki ułóż ścisło w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Podlej bulionem, piecz ok. 45 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na gołąbki z mięsem z rosołu, a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

kalafior
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaczniemi