Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie
Babcia Roma robi najlepsze gołąbki na świecie. Nie powstydziłyby się ich największe kulinarne osobistości. Sekret jej receptury tkwi w 1 niepozornym dodatku. Babcia do farszu zawsze dodaje aromatyczny suszony majeranek.
Te gołąbki nie mają sobie równych
Gołąbki pozornie są banalnie prostym przepisem. Każdy kucharz zmierzył się z nimi chociaż raz w życiu. Niewielu osobom udało się jednak dojść do perfekcji, którą cechuje się babcia Roma. Dzięki poniższemu przepisowi możecie się do niej łatwo zbliżyć.
Farsz do babcinych gołąbków ma niezapomniany smak i aromat. Sama Gessler zajadałaby się tym specjałem. Wypróbuj poniższy sposób i przekonaj się, jak pyszna może być ta pozornie banalna potrawa. Będziesz do tych gołąbków przy każdej możliwej okazji.
Przepis na gołąbki babci Romy
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 i 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 kajzerki
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Najlepsze gołąbki babci Romy krok po kroku
Zacznij od przygotowania kapusty na gołąbki . W tym celu oczyść ją z zewnętrznych liści i usuń głąb. Warzywo sparz w garnku z gorącą wodą i kolejno zdejmuj z niej miękkie liście . Kiedy nieco przestygną, wytnij z nich twardą część nerwu .
W dużej misce przygotuj farsz do gołąbków . Do mięsa dodaj jajka, posiekany czosnek z cebulą oraz namoczone i odciśnięte kajzerki . Całość dopraw do smaku solą pieprzem i suszonym majerankiem. Składniki wyrób starannie na jednolitą masę .
Gotowy farsz zawijaj w sparzoną kapustę . Gołąbki układaj ciasno w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi pozostałymi z warzywa. Kiedy wszystkie znajdą się w środku, zalej je pomidorami z puszki i dodaj koncentrat . Na koniec do garnka dolej tyle wody, aby sos całkowicie zakrywał potrawę .
Gołąbki duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika . Wyłącz gaz po ok. 90 minutach. Skosztuj sosu pomidorowego, w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem . Takie gołąbki wyśmienicie smakują podane z tłuczonymi ziemniakami . Ten dodatek do gołąbków to sprawdzony trik z Podkarpacia . Faszerowana młoda kapusta idealnie sprawdzi się w sezonie letnim .