Smakosze.pl Przepisy Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie
Canva / laartist ; Canva / fotek

Babcia Roma robi gołąbki lepiej niż Gessler i Okrasa. Sekret tkwi w tej przyprawie

22 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babcia Roma robi najlepsze gołąbki na świecie. Nie powstydziłyby się ich największe kulinarne osobistości. Sekret jej receptury tkwi w 1 niepozornym dodatku. Babcia do farszu zawsze dodaje aromatyczny suszony majeranek.

Te gołąbki nie mają sobie równych

Gołąbki pozornie są banalnie prostym przepisem. Każdy kucharz zmierzył się z nimi chociaż raz w życiu. Niewielu osobom udało się jednak dojść do perfekcji, którą cechuje się babcia Roma. Dzięki poniższemu przepisowi możecie się do niej łatwo zbliżyć.

Farsz do babcinych gołąbków ma niezapomniany smak i aromat. Sama Gessler zajadałaby się tym specjałem. Wypróbuj poniższy sposób i przekonaj się, jak pyszna może być ta pozornie banalna potrawa. Będziesz do tych gołąbków przy każdej możliwej okazji.

Uwielbiany hit znika z Polsatu. Wiemy, co go zastąpi, Polacy pokochają ten program

Przepis na gołąbki babci Romy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 i 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 kajzerki
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Najlepsze gołąbki babci Romy krok po kroku

Zacznij od przygotowania kapusty na gołąbki . W tym celu oczyść ją z zewnętrznych liści i usuń głąb. Warzywo sparz w garnku z gorącą wodą i kolejno zdejmuj z niej miękkie liście . Kiedy nieco przestygną, wytnij z nich twardą część nerwu .

W dużej misce przygotuj farsz do gołąbków . Do mięsa dodaj jajka, posiekany czosnek z cebulą oraz namoczone i odciśnięte kajzerki . Całość dopraw do smaku solą pieprzem i suszonym majerankiem. Składniki wyrób starannie na jednolitą masę .

Gotowy farsz zawijaj w sparzoną kapustę . Gołąbki układaj ciasno w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi pozostałymi z warzywa. Kiedy wszystkie znajdą się w środku, zalej je pomidorami z puszki i dodaj koncentrat . Na koniec do garnka dolej tyle wody, aby sos całkowicie zakrywał potrawę .

Gołąbki duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika . Wyłącz gaz po ok. 90 minutach. Skosztuj sosu pomidorowego, w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem . Takie gołąbki wyśmienicie smakują podane z tłuczonymi ziemniakami . Ten dodatek do gołąbków to sprawdzony trik z Podkarpacia . Faszerowana młoda kapusta idealnie sprawdzi się w sezonie letnim .

suszony majeranek (1).png
Canva / baspentrubas
Posyp nią truskawki na farsz i delikatnie wstrząśnij. Pyszne nadzienie nie ucieknie z pierogów
Kiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zabiegani nadrobią zaległości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy