Smakosze.pl Przepisy Babcia Stasia od lat dodaje go do placków ziemniaczanych. Zawsze są chrupiące i pyszne
canva/sauletas

Babcia Stasia od lat dodaje go do placków ziemniaczanych. Zawsze są chrupiące i pyszne

14 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla całej rodziny? Koniecznie przygotuj placki ziemniaczane według przepisu babci Stasi. Babcia do masy ziemniaczanej dodaje łyżkę majonezu. Popularny produkt wzmacnia smak potrawy.

Babcia Stasia placki ziemniaczane przygotowuje według sprawdzonej receptury. Masę doprawia startą cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dodaje również łyżkę majonezu. Ten popularny dodatek do sałatek i kanapek sprawi, że placki będą o wiele smaczniejsze.

Placki ziemniaczane podajemy zwykle z gęstą śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Jeśli chcemy ugotować naprawdę pożywne danie, do placków ugotujmy sos grzybowy, sos z grzybów suszonych lub sos węgierski z mięsem i czerwoną papryką. Kultowa potrawa zachwyci każdego smakosza.

Placki ziemniaczane przygotowujemy z ziemniaków mącznych, najlepiej typu B lub C. Odmiany te zawierają mało wody i dużo skrobi. Placki są o wiele smaczniejsze, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Placki są puszyste, złote i pełne smaku.

Przepis babci Stasi na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 10 ziemniaków

  • 2 jajka

  • łyżka majonezu

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka pieprzu

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i odstaw, następnie odlej wodę. Do masy dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajka.

Wsyp mąkę, suszony majeranek, sól, pieprz. Do masy dodaj również łyżkę majonezu. Całość dokładnie wymieszaj łyżką . Placki usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Pomysł na bezmięsny obiad? Jarskie kotlety z popularnego warzywa według przepisu siostry Anastazji zachwycają smakiem. Kultowe flaczki przygotujesz z leśnych przysmaków. Będą lekkie i aromatyczne.

placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy