Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby
Kiedy sezon na grzyby w pełni, warto poszukiwać nowych patentów na smaczne podanie leśnych darów. Dla tych, którym poszczęściło się podczas zbiorów mamy prawdziwą gratkę- przepis na flaczki z kani. Trudno wymyślić lepszy sposób na przyrządzenie tego niezwykłego grzyba.
Przepis na flaczki z kani jest bardzo prosty i przy tym niezwykle szybki. To danie z grzybów przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Flaczki z kani to idealna zupa na co dzień i od święta.
Do flaczków z kani używa się jedynie kapeluszy. Ogonki z tego grzyba warto jednak wysuszyć i zachować do innych kulinarnych specjałów. Niezależnie od sposobu użycia grzyba pamiętaj, aby uprzednio dokładnie go oczyścić.
Przepis na wyjątkowe flaczki z kani:
Składniki:
ok. 10-15 sztuk kapeluszy z kani
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1 niewielki por
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżki sosu sojowego
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
sól
Sprawdzony patent na grzyby czyli flaczki z kani krok po kroku
Przygotuj warzywa na flaczki z kani. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmaż na maśle zaczynając od pora, a następnie dodając do niego warzywa korzeniowe. Na koniec dołóż do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zawartość patelni podlej odrobiną wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Duś warzywa do flaczków z kani przez kilka minut.
W międzyczasie pokrój w paski kapelusze do flaczków z kani. Podduszone warzywa przełóż do garnka, na patelni zaś rozgrzej kolejną porcję masła i podsmaż na nim grzyby z niewielką ilością soli. Następnie duś je na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok i będą miękkie. W razie konieczności podlewaj grzyby niewielką ilością wody.
Miękkie grzyby przełóż do garnka z warzywami. Zalej całość wodą tak, aby zawartość garnka była dokładnie przykryta, ale miała odpowiednią gęstość. Dopraw flaczki z kani za pomocą soli, pieprzu, chili i sosu sojowego. Gotuj ok. 20 minut do momentu, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Na zupę z grzybów idealny patent zna Magda Gessler. Kania to świetny produkt do przygotowania kotletów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku
Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama