Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 09:31

Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby

flaczki z kani
Canva / Dar1930

Kiedy sezon na grzyby w pełni, warto poszukiwać nowych patentów na smaczne podanie leśnych darów. Dla tych, którym poszczęściło się podczas zbiorów mamy prawdziwą gratkę- przepis na flaczki z kani. Trudno wymyślić lepszy sposób na przyrządzenie tego niezwykłego grzyba.

Przepis na flaczki z kani jest bardzo prosty i przy tym niezwykle szybki. To danie z grzybów przypadnie do gustu zarówno mięsożercom, jak i osobom na diecie wegetariańskiej. Flaczki z kani to idealna zupa na co dzień i od święta.

Do flaczków z kani używa się jedynie kapeluszy. Ogonki z tego grzyba warto jednak wysuszyć i zachować do innych kulinarnych specjałów. Niezależnie od sposobu użycia grzyba pamiętaj, aby uprzednio dokładnie go oczyścić.

Przepis na wyjątkowe flaczki z kani:

Składniki:

  • ok. 10-15 sztuk kapeluszy z kani

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 niewielki por

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka płatków chili

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek pieprzu czarnego

  • sól

Sprawdzony patent na grzyby czyli flaczki z kani krok po kroku

Przygotuj warzywa na flaczki z kani. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmaż na maśle zaczynając od pora, a następnie dodając do niego warzywa korzeniowe. Na koniec dołóż do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zawartość patelni podlej odrobiną wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Duś warzywa do flaczków z kani przez kilka minut.

W międzyczasie pokrój w paski kapelusze do flaczków z kani. Podduszone warzywa przełóż do garnka, na patelni zaś rozgrzej kolejną porcję masła i podsmaż na nim grzyby z niewielką ilością soli. Następnie duś je na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok i będą miękkie. W razie konieczności podlewaj grzyby niewielką ilością wody.

Miękkie grzyby przełóż do garnka z warzywami. Zalej całość wodą tak, aby zawartość garnka była dokładnie przykryta, ale miała odpowiednią gęstość. Dopraw flaczki z kani za pomocą soli, pieprzu, chili i sosu sojowego. Gotuj ok. 20 minut do momentu, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Na zupę z grzybów idealny patent zna Magda Gessler. Kania to świetny produkt do przygotowania kotletów.

Canva / adrianam13
Canva / adrianam13

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: