Smakosze.pl Przepisy Babcia Zosia robi najlepszą kaszankę. Stary patent do dziś zbiera pochwały
Canva / pato patoouu

Babcia Zosia robi najlepszą kaszankę. Stary patent do dziś zbiera pochwały

6 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babcia Zosia kaszankę przyrządza nie od dziś. Jej sprawdzona receptura pozostaje niezmienna od lat. Smaczny kiełbasiany specjał za każdym razem zachwyca wszystkich przy stole. Z poniższym przepisem możesz taką samą przygotować we własnej kuchni.

Tradycyjną kaszankę przygotowuje się z użyciem wieprzowej krwi. Ten produkt jest łatwo dostępny głównie na wsiach przy okazji "świniobicia". W warunkach domowych można wykorzystać krew suszoną. Wypróbujcie genialną recepturę babci Zosi na swojską kaszankę.

Przepis na domową kaszankę babci Zosi

Składniki:

  • 2 kg mięsa z głowy wieprzowej

  • 2 kg podgardla wieprzowego

  • 250 g wątroby wieprzowej

  • 250 g skórek wieprzowych

  • 2,5 l krwi

  • 2,5 kg kaszy gryczanej

  • 12 łyżek soli

  • 10 łyżek pieprzu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 10 łyżek majeranku

  • 50 g ziaren ziela angielskiego

  • kilka listków liścia laurowego

  • cienkie jelita wieprzowe

  • rosół do gotowania kaszy

Jak zrobić najlepszą domową kaszankę?

Mięso na kaszankę dokładnie oczyść . W odpowiednio dużym garnku n astaw wodę i doprowadź ją do wrzenia . Do gotującej się wody włóż mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie . Całość trzymaj na ogniu, aż mięso zmięknie .

Ugotowane na kaszankę mięso oraz podgardle pokrój w drobną kostkę . Podroby zmiel w maszynce na dużych oczkach . Kaszę przepłucz w zimnej wodzie i ugotuj na sypko w rosole. Na koniec ugotowaną kaszę wymieszaj z przecedzoną krwią .

Wszystkie składniki kaszanki włóż do dużej miski, dodaj przyprawy i starannie wymieszaj całość . Wieprzowe jelita dość luźno nadziewaj uzyskaną masą, ich końce przewiązuj . Gotową kaszankę parz we wrzącej wodzie przez ok. 45 minut, a następnie na 5 minut włóż do zimnej wody . Po wyciagnięciu kaszanka gotowa jest do jedzenia. Pieczona kaszanka z kapustą robi prawdziwą furorę . Kaszanka dodana do jajecznicy zapewnia pyszne i pożywne śniadanie .

Canva / nataliaspb
Canva / nataliaspb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy