Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.01.2023 09:54

Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych

Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
Screen z filmu pochodzi z kanału przepiski.pl na Instagram

Masz ochotę na coś słodkiego? Zapomnij o gotowych ciastkach. W 20 minut zrobisz najlepsze słodycze. Ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego przygotuj nie z dżemem, a z czekoladowymi batonikami. Cała rodzina będzie zachwycona pyszną niespodzianką.

Ekspresowe rogaliki przygotujesz z dwóch składników: ciasta francuskiego i kultowej czekolady. Do domowych wypieków potrzebujesz dodatkowo żółtka do posmarowania rogalików przed pieczeniem oraz polewy czekoladowej z mlecznej czekolady i słodkiej śmietanki.

Ekspresowe rogalki będą gotowe w kilka chwil. Wystarczy, że na kawałkach ciasta poukładasz czekoladowe batoniki, zawiniesz i wstawisz do piekarnika. Rogaliki będą gotowe po 15 minutach pieczenia. Ostudź je, udekoruj polewą czekoladową i podaj. Domowe słodycze będą o wiele smaczniejsze od kupnych ciastek.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu przepiski.pl na Instagram-ie. Ekspresowe rogaliki doskonale sprawdzą się na przekąskę dla całej rodziny, a także na imprezach. Rogaliki pokochają nie tylko dzieci. Podaj je do kawy lub zimowej herbaty, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Szybkie rogaliki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 8 batoników Kinder czekolada

Dodatkowo:

  • 60 g mlecznej czekolady

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Pyszna przekąska będzie gotowa w 20 minut

Ciasto francuskie rozłóż na blacie, nastaw piekarnik na 200 stopni C. Ciasto podziel na 4 prostokąty, następnie każdy z nich przekrój po przekątnej, żeby powstały trójkąty.

Na każdym kawałku ciasta połóż czekoladkę i zawiń ją w ciasto. Rogaliki przełóż na blachę, wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem i piecz 15 minut. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę mleczną z dodatkiem śmietanki. Ostudzone rogaliki polej polewą i podaj.

Przygotuj również drożdżówki z serem i białą czekoladą oraz ciasteczka z ciasta francuskiego z pyszną niespodzianką.

rogaliki
Screen z filmu pochodzi z kanału przepiski.pl na Instagram

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepiski.pl na Instagram