Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji
Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji.
Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.
Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.
Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.
Zapieczona bagietka z warzywami i burratą
Składniki:
pomidorki koktajlowe, ewentualnie zwykłe
burrata, ewentualnie ricotta, mozzarella lub kremowy twarożek
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
szczypiorek
świeża kolendra lub natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
masło
bagietka pszenna
Włoskie śniadanie w 30 minut. Lepszego nie jadłaś
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Poukładaj przekrojone pomidorki koktajlowe, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.
Całość oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz około 30 minut. Bagietkę przekrój na pół, posmaruj masłem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Na pieczywie rozsmaruj ser. Na wierzch poukładaj upieczone warzywa i podaj, smacznego.
Tomasz Kammel zdradził swój patent na wyśmienite śniadanie. Wszyscy będą zachwyceni. Przygotuj również jajecznicę z niezwykłym dodatkiem. Będzie pożywna i kremowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler robi wyjątkową surówkę z marchewki. Charakterny dodatek podkręca jej smak
Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: lilmasti na TikTok