Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na karpia w galarecie
canva/TeresaKasprzycka, Getty Images

Babciny przepis na karpia w galarecie

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kolejnym klasycznym przepisem wigilijnym jest karp w galarecie, który zawsze najlepiej smakuje, jeśli wykonany został wedle babcinych porad. Fani zimnych nóżek doceniają smak ryby w galarecie, a także jej konsystencji. Przygotowanie wcale nie jest zbyt skomplikowane i wystarczy odrobina cierpliwości, aby móc cieszyć się pysznym daniem.

Karp w galarecie nie tylko doskonale smakuje, lecz również przepięknie wygląda. Mieszanka kolorowych warzyw, lśniącej galarety oraz delikatnego mięsa są idealnym połączeniem. Jeśli chcesz, aby galareta smakowała jeszcze lepiej, nie zapomnij o tradycyjnym składniku.

Mowa oczywiście o occie, który swoją kwaśnością kontrastuje ze słodyczą i słonością galarety. Ocet pogłębia smak całej potrawy, a także wyciąga na wierzch niuanse, których inaczej nie dałoby się wyczuć.

Przepis na galaretę z karpiem

Składniki:

  • 1 karp

  • 1.5 l wody

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1 włoszczyzna

  • 20 g żelatyny

  • 2 jajka

  • ogórki konserwowe

  • świeża natka pietruszki

  • 1 łyżka octu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od odcięcia z karpia głowy, ogona (nie wyrzucaj ich), wypatroszenia i zeskrobania łusek. Wytnij filety i odłóż je na bok. Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i wrzuć do garnka z wodą. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.

Do gorącej wody wrzuć głowę, ogon oraz kręgosłup karpia. Dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotuj wywar przez około 30 minut i pod koniec dopraw go octem. Przecedź wywar i włóż do niego kawałki filetów. Po 15 minutach zakręć gaz. W części wywaru rozrób żelatynę i połącz ją z resztą bulionu.

Rybę zostaw w bulionie do wystudzenia, następnie wyłów ją i sprawdź, czy nie ma w niej ości. Na dno foremki połóż pokrojone w plasterki jajka na twardo, siekaną pietruszkę, plasterki ugotowanej marchewki oraz konserwowych ogórków . Zalej je połową wywaru, ułóż w nim rybę, zalej resztą płynu i wstaw do lodówki. Po stężeniu galareta jest gotowa do jedzenia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia prosty sposób na karpia z chrupiącą skórką.

Karp w galarecie

Źródło zdjęcia: canva/Andrey Maslakov's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisybabcistasi

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy