Smakosze.pl
Śledzie

canva/nadezhdanesterova

Ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie?

5 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wiele osób decyduje się na przygotowanie świątecznych dań przed samą Wigilią - w taki sposób są w stanie wygodnie rozplanować plan działania. Jeśli zastanawiasz się, ile można przechowywać śledzie w lodówce, mamy dobre wieści. W zależności od metody ich przygotowania, czas ten może wynosić nawet kilka tygodni.

Śledzie są bardzo ważną częścią menu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Ich charakterystyczny smak oraz tekstura doskonale komponują się ze świeżym pieczywem, a także stanowią jedną z podstawowych świątecznych przekąsek.

Barszcz czerwony

Najszybszy barszcz wigilijny bez zakwasu

CZYTAJ DALEJ

Śledzie można sporządzić z olejem, octem, śmietaną, majonezem czy zwykłą solą i to właśnie od tych dodatków zależy, ile ryba może być przechowywana w lodówce. Niżej wyjawiamy, który z nich pozwala na najdłuższą datę przydatności do spożycia.

Jak długo przechowywać śledzie?

Najkrócej wytrzymują śledzie, które zatopione są w śmietanowym sosie. Choć taka metoda obrobienia śledzi jest bez wątpienia najsmaczniejsza, z uwagi na dużą zawartość łatwo psującego się białka i wody, szybko się psuje.

Aby takie śledzie wytrwały jak najdłużej, koniecznie użyj śmietany jak najlepszej jakości, a także czystych, wyparzonych oraz szczelnych słoików. Kontakt z powietrzem przyspiesza proces psucia się produktu.

Zamknięte śledzie po przygotowaniu można przechowywać przez około jeden tydzień bez otwierania. Po rozszczelnieniu pojemnika ryby w śmietanie są zdatne do spożycia maksymalnie dwa dni - inaczej ryzykuje się zatrucie pokarmowe oraz negatywnie zmodyfikowany smak.

Śledzie w oleju

Ten sposób daje zdecydowanie najlepsze efekty pod względem wytrzymałości. Jeśli śledzie w oleju były przygotowane w warunkach domowych ze śledzi zakupionych w formie płatów śledziowych, mogą zachować świeżość nawet przez 2 tygodnie.

Oczywiście tak jak w przypadku śledzi ze śmietaną, mięso zalane olejem nie może mieć dostępu do powietrza. Dodatkowo warto powstrzymać się przed dodaniem cebuli do samego końca i wrzucić ją bezpośrednio przed podaniem.

Woda zawarta w cebuli może bowiem wyciec z warzywa i ułatwić rozwój pleśni czy bakterii. Jeśli dodajesz ją kilka dni przed wigilią, przed wrzuceniem do tłuszczu sparz ją wrzątkiem. Dzięki temu będzie bardziej odporna na zepsucie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo smażyć karpia. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Śledzie

Źródło zdjęcia: canva/Jesper Dickell, Getty Images

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >