Jak smażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę?
![Smażona ryba](https://images.iberion.media/images/1920/636_O9n_P_Fmuka_L6v_R1nuw_YK_Projekt_bez_tytulu_2021_12_17_T084206_794_613914d30a.png)
Święta Bożego Narodzenia bez karpia dla wielu Polaków są nieudane, dlatego dzisiaj prezentujemy metodę na uzyskanie wyjątkowo chrupiącej skórki podczas smażenia. Trikiem jest oczywiście obtoczenie mięsa w mące przed wyłożeniem na patelnię. Tak przygotowany karp będzie soczysty i delikatny w środku, a z zewnątrz zachwyci chrupiącą panierką.
Smażony karp jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem podania tej ryby. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso z charakterystyczną chrupiącą skórką bardzo ciężko ominąć podczas wigilijnej biesiady - jest zwyczajnie zbyt smaczne.
Obtoczenie ryby w mące należy przeprowadzić bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli dzwonki lub filety zbyt długo poleżą po obtoczeniu, panierka może odpaść podczas gotowania. Warto także pamiętać o wymoczeniu karpia w mleku, które wyciągnie z niego specyficzny aromat mułu odrzucający mnóstwo osób.
Przepis na chrupiącego karpia
Składniki:
1 karp
mąka
cytryna
olej roślinny
sól
pieprz czarny
Zacznij od usunięcia organów wewnętrznych z ryby, uważając przy tym, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Po wylaniu się żółci, mięso nabierze nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Opłucz ją pod bieżącą wodą, zeskrob łuski, odetnij głowę i ogon. Następnie pokrój ją w równej wielkości dzwonki.
Na talerzu rozsyp mąkę. Każdy dzwonek dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obtocz je w mące, strzep jej nadmiar, delikatnie klepiąc dłonią i odłóż na talerz. Wyciągnij patelnie i rozgrzej ją na średnim ogniu.
Do naczynia wlej olej i gdy stanie się wystarczająco ciepły, wykładaj na niego obtoczone dzwonki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor, co chwilę potrząsając patelnią. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ćwiartką cytryny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.
![Usmażony karp](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7fXYICUd5STEk4ijG03rwL/68ff9d17a07ab3a69b1f1d58cce65790/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-12-17T090437.073.png)
Źródło zdjęcia: canva/Saikiran Rao, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)