Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.
Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.
Przepis na wyborne naleśniki na kefirze
Składniki:
-
800 ml kefiru
-
480 g maki pszennej
-
50 g cukru
-
4 jaja
-
72 g masła
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki opcjonalne:
-
słodki twaróg
-
świeże owoce sezonowe
Jak zrobić naleśniki na kefirze? Babcia Stasia zna doskonały sposób
Masło topimy i studzimy je. Najlepiej zrobić to na patelni, na której potem będziemy smażyć. W dużej misce umieszczamy kefir. Dodajemy do niego przesiana przez sito mąkę pszenną, cukier i jaja.
Solimy masę delikatnie i starannie łączymy produkty. Wlewamy letnie masło, po czym ponowne mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut, by odpoczęła. Wsypujemy sodę oczyszczoną i dobrze ja rozprowadzamy.
Naleśniki na kefirze smażymy na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Gdy się ładnie zrumienią, podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie naleśniki w wytrawnych daniach. Szczególnie polecamy pyszną smażoną w cieście cukinię . Być może skusi was także pomysł na zapieczoną w takiej otoczce białą kiełbasę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś
-
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze