Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową nutellę bez dodatku cukru?

Jak zrobić domową nutellę bez dodatku cukru?

Jak zrobić domową nutellę bez dodatku cukru?
canva/beats3

Lubicie Nutellę, ale unikacie jej ze względu na wysoką zawartość cukru? Przygotujcie własną wersję popularnego kremu. W wersji podstawowej wystarczą orzechy, kakao i trochę wody. Przepis jest prosty, a efekt zachwyci każdego. Skusicie się?

Domowe smarowidło na bazie orzechów laskowych będzie zdrowsze niż komercyjnie dostępny oryginał, który zawiera znaczne ilości oleju palmowego, cukru i mleka. Wszystko dlatego, że zamiast ogromnej cukru wykorzystamy naturalny słodzik — daktyle. Możecie oczywiście je pominąć, choć wtedy krem będzie wytrawny.

Przepis na wyjątkowo zdrową domową nutellę

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych

  • 2 czubate łyżki kakao

  • 1/4 szklanki wody

  • 5 sztuk daktyli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podpiekamy je przez kwadrans. Studzimy, a następnie przy pomocy ścierki pocieramy je o siebie, tak aby usunąć skórkę. Im więcej skórek uda nam się usunąć, tym mniej goryczki będzie w naszym wyrobie.

Tak przygotowane orzeszki przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy kakao, wodę i daktyle, jeśli ich używamy. Składniki rozdrabniamy na gładką masę. Najlepiej smakuje ze świeżym domowym chlebem.

Wskazówki:

  • Daktyle możecie pominąć lub zastąpić je innym składnikiem o słodkim smaku np. miodem czy syropem klonowym. Pamiętajcie tylko, że zrobiony z dodatkiem miodu krem nie będzie wegański.

  • Jeżeli nie macie czasu, możecie przygotować pastę z gotowych prażonych orzechów. Połączcie je ze stopioną gorzką czekoladą, a zrobicie ją naprawdę ekspresowo.

Orzechy laskowe prażymy, by pozbyć się goryczy skórki
Orzechy laskowe prażymy, by pozbyć się goryczy skórki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bakusiowo

Zapraszamy na nasz Instagram