Jak zrobić domową nutellę bez dodatku cukru?
Lubicie Nutellę, ale unikacie jej ze względu na wysoką zawartość cukru? Przygotujcie własną wersję popularnego kremu. W wersji podstawowej wystarczą orzechy, kakao i trochę wody. Przepis jest prosty, a efekt zachwyci każdego. Skusicie się?
Domowe smarowidło na bazie orzechów laskowych będzie zdrowsze niż komercyjnie dostępny oryginał, który zawiera znaczne ilości oleju palmowego, cukru i mleka. Wszystko dlatego, że zamiast ogromnej cukru wykorzystamy naturalny słodzik — daktyle. Możecie oczywiście je pominąć, choć wtedy krem będzie wytrawny.
Przepis na wyjątkowo zdrową domową nutellę
Składniki:
100 g orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
1/4 szklanki wody
5 sztuk daktyli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podpiekamy je przez kwadrans. Studzimy, a następnie przy pomocy ścierki pocieramy je o siebie, tak aby usunąć skórkę. Im więcej skórek uda nam się usunąć, tym mniej goryczki będzie w naszym wyrobie.
Tak przygotowane orzeszki przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy kakao, wodę i daktyle, jeśli ich używamy. Składniki rozdrabniamy na gładką masę. Najlepiej smakuje ze świeżym domowym chlebem.
Wskazówki:
Daktyle możecie pominąć lub zastąpić je innym składnikiem o słodkim smaku np. miodem czy syropem klonowym. Pamiętajcie tylko, że zrobiony z dodatkiem miodu krem nie będzie wegański.
Jeżeli nie macie czasu, możecie przygotować pastę z gotowych prażonych orzechów. Połączcie je ze stopioną gorzką czekoladą, a zrobicie ją naprawdę ekspresowo.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Co zrobić, żeby pieczony boczek był soczysty i przyrumieniony?
Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie
Źródło: bakusiowo