Namaczasz schab w mleku z cebulą? Popularny sos sprawdzi się o niebo lepiej. Kotlety będą bardziej soczyste
Kotlety schabowe w majonezie są świetnym pomysłem na pyszne danie główne dla całej rodziny. Dodatek uwielbianego sosu sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i o wiele lepsze w smaku od tradycyjnych. Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, cały obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.
Wiele osób przed panierowaniem moczy schabowe w mleku i cebuli. Marynata z majonezu, soku z cytryny z dodatkiem świeżych ziół nadaje wieprzowinie jeszcze lepszego smaku. Kotlety schabowe w majonezie są niezwykle soczyste w środku, są przepyszne.
Do kotletów schabowych w majonezie wybierajmy wyłącznie mięso najwyższej jakości. Schab moczymy w marynacie przez 4 godziny. Sok z cytryny i ocet zawarty w majonezie doskonale rozmiękczają twarde włókna mięso, dzięki czemu schab jest niezwykle delikatny.
Kotlety schabowe w majonezie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możemy usmażyć je na oleju rzepakowym, na maśle klarowanym lub na domowym smalcu. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany przez mięso, wiec kotlety wyjdą bardzo ciężkie i stracą smak.
Soczyste kotlety schabowe w majonezie, wychodzą lepiej niż namaczane w mleku z cebulą
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Składniki na marynatę:
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
duże jajko
Jak zrobić kotlety schabowe w majonezie? Kotlety zachwycą smakiem całą rodzinę
Mięso umyj, oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną, odstaw. Przygotuj marynatę: majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i jajkiem, dodaj posiekaną zieleninę.
Kotlety obtocz w marynacie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny, następnie oprósz bułką tartą i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor.
Kotlety schabowe z majonezem podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniaczanym puree i surówką. Polecam surówkę z kiszonej kapusty, ogórki kiszone i kapustę zasmażaną, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów