Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 03.09.2022 08:38

Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania

powidło śliwkowe
Canva / milanfoto

Przygotowanie powidła śliwkowego nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Ten obowiązkowy jesienny specjał możesz przyrządzić teraz szybko i prosto za pomocą piekarnika. Takie powidło nie tylko nie ustępują smakiem temu przygotowanemu tradycyjnie- dzięki pieczeniu zyskuje także charakterystyczną dymną nutę smakową.

Tradycyjnie przygotowane powidło śliwkowe wymaga wielu godzin wysmażania i mieszania. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tak pracochłonny przepis, z pomocą przyjdzie Ci ten sposób- powidło śliwkowe z piekarnika. Zarezerwuj sobie jednak czas potrzebny na przygotowanie owoców do obróbki oraz na samo pieczenie.

Powidło śliwkowe z piekarnika to pyszna alternatywa

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 200 g cukru

  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

  • 2 łyżki octu balsamicznego

Jak przygotować powidło śliwkowe

Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki, usuń pestki. Tak przygotowane owoce wymieszaj w naczyniu żaroodpornym razem z przyprawami, cukrem i octem balsamicznym. Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu, za pomocą sitka lub durszlaka odsącz sok, który puściły owoce.

Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni. Wstaw naczynie i piecz przez 3,5 godziny. To powidło śliwkowe nie wymaga mieszania, dlatego nie rób tego w trakcie pieczenia.

Gorące naczynie wyjmij ostrożnie z piekarnika. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbij powidło śliwkowe na jednolitą masę. Skontroluj jej gęstość- jeśli jest zbyt duża, dodaj trochę gorącej wody. Ze zbyt rzadkiej masy odlej zaś nieco wody wytrąconej podczas pieczenia.

Powidło śliwkowe wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu rozłóż gorące powidło do czystych i suchych słoiczków, ustaw je wieczkami do dołu na 15-20 minut. Następnie odstaw je w ciemne i chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Możesz przygotować powidło śliwkowe również tradycyjnym sposobem. Jeśli masz dużo śliwek, część z nich warto zamarynować w occie.

Canva / virgola
Canva / virgola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: