Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca smakiem babka ajerkoniakowa
canva/Jupiterimages

Zaskakująca smakiem babka ajerkoniakowa

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.

Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier .

Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.

Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy.

Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach , idealne do kawy i na wizytę gości.

Przepis na babkę ajerkoniakową

Składniki na okrągłą formę do babki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g smąki ziemniaczanej

  • 220 g drobnego cukru

  • 4 krople olejku waniliowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki oleju

  • 250 ml ajerkoniaku

  • 4 jajka

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jak zrobić babkę ajerkoniakową?

Formę do ciasta wysmaruj masłem lub margaryną i obsyp bułką tartą. Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem i olejkiem waniliowym, następnie wlej olej i miksuj na wysokich obrotach.

Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypuj stopniowo do masy, miksując już na wolnych obrotach. Gdy masa będzie już wyrobiona, wlej ajerkoniak i wymieszaj łyżką.

Mąka ziemniaczana do babki ajerkoniakowej

Źródło zdjęcia: canva/ Elisabeth Coelfen Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 45 minut. Upieczoną babkę wyjmij z foremki i ostudź, zimną oprósz cukrem pudrem i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy