Kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji
Masz ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj obłędne ciasto kokosowe z adwokatem, które przełożone jest kruchymi herbatnikami i masą budyniową. Ciasto kokosowe ma wyraźny, kokosowy smak z wyczuwalną nutą ajerkoniaku i wanilii. Sprawdź, jak przygotować kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji.
Ciasto kokosowe z adwokatem to doskonały pomysł na ciasto bez pieczenia do kawy, herbaty i na wizytę gości, jest lekkie, słodkie, kruche, idealne. Ciasto kokosowe to jedno z moich ulubionych ciast bez wykorzystania piekarnika. Jest szybkie i wychodzi za każdym razem.
Ciasto ma doskonały smak za sprawą masy, w której pierwsze skrzypce grają wiórki kokosowe i ajerkoniak, czyli słodki likier z żółtek. Likier ten świetnie komponuje się również z migdałami i budyniem i możesz zrobić z nim wiele smacznych deserów.
Masa budyniowa z kokosem i adwokatem ma również dwa surowe żółtka, z tego względu dokładnie umyj jajka płynem do mycia naczyń, a następnie sparz skorupki, aby pozbyć się z nich ewentualnych pałeczek bakterii. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 10-12 godzin, aby masa dobrze stężała.
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto Maxi King o zniewalającym, czekoladowo-orzechowym smaku.
Przepis na kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji
Składniki na ciasto na blachę wymiarach 25x35 cm:
500 g herbatników
300 g wiórków kokosowych
szklanka cukru
kostka masła
3/4 szklanki adwokata
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka
2,5 szklanki mleka
Jak zrobić kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji?
Na początku przygotuj budyń: ugotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym, w reszcie mleka wymieszaj budynie w proszku, następnie dodaj je gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Masło utrzyj z żółtkami, stopniowo dodawaj zimny budyń, 250 g wiórków kokosowych (resztę zostaw do oprószenia ciasta), wlej adwokat, dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolity, gęsty krem.
Źródło zdjęcia: canva/crystalbullet Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie zrób spód z herbatników. Wyłóż część kremu, na wierz ułóż herbatniki. Czynność powtarzaj, aż ułożysz wszystkie ciastka i krem. Na górze krem oprósz wiórkami kokosowymi, a całe ciasto włóż do lodówki na 12 godzin.