Babka cytrynowa z malinowym lukrem
pixabay.com

Babka cytrynowa z malinowym lukrem, deser nie tylko na Wielkanoc

Jedno z najprostszych ciast, które zazwyczaj króluje na naszych stołach w okolicy świąt Wielkanocnych – babka cytrynowa. Wilgotna i maślna w smaku. Rozpływająca się w ustach, a skóra z cytryny nadaję niesamowitego akcentu smakowego. Babka cytrynowa z malinowym lukrem długo utrzymuje świeżość. Należy jednak pamiętać, aby trzymać ją w zamkniętym pojemniku. Będzie świetna na deser po obiedzie, a nawet jako słodka przekąska w ciągu dnia!

Podstawowo przepis na babkę cytrynową z malinowym lukrem

Bazowy przepis na babkę zawsze warto mieć pod ręką ponieważ zawsze można go lekko modyfikować. Potrzeba niewiele składników, a efekt będzie spektakularny.

SKŁADNIKI
4 jajka (duże L), WAŻNE muszą być ogrzane w temperaturze pokojowej
200 g masła
skórka i sok z 1/2 cytryny
skórka i sok z 1 mandarynki
200 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
160 g mąki pszennej tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Forma do babki z kominem o pojemności minimum 2,5 litra
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej

LUKIER
1 szklanka cukru pudru
4 łyżek soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj formę do pieczenia. Nasmaruj ją masłem i wysyp bułkę tartą, niech oblepi cała formę. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C – bez termoobiegu. Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia.

Roztop masło i dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i mandarynki. Odstaw do ostudzenia. Mikstura ma być letnia, ale nie gorąca.

Do pierwszej miski wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj przez około 10-15 minut tak, aby uzyskać gęstą, gładką i puszysta masę. Podczas miksowania dodaj cukier wanilinowy. Drugą miskę wypełnij przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj suchej składniki.

Łączymy składniki – suche dodajemy do mokrych. Do ubitych jajek dodaj składniki suche i delikatnie miksuj. Ustaw mikser na wolne obroty. Składniki muszą się dobrze połączyć.

Do utworzonego ciasta wlej masło i też delikatnie miksuj. Powinno mieć konsystencję budyniu. Gotowe ciasto wlej do przygotowanej formy. Nie przejmuj się, że forma nie będzie wypełniona po brzegi. Ciasto urośnie. Piecz około 45 minut i sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest już dobrze pieczone. Po upieczeniu wyjmij ciasto i dobrze ostudź. Ciasto musi być zimne. Możesz je upiec dzień wcześniej i trzymać przykryte ściereczką.

Czas przygotować lukier. Sok z cytryny podgrzej i dodaj cukier puder. Dodawaj go stopniowo, aby uzyskać gęsty lukier. Polej lukrem babkę oraz przyklej rozdrobnione maliny do części babki, gdzie wylałeś lukier. Poczekaj aż wszystko zastygnie.

Wilgotna babka cytrynowa z keksówki

Babka cytrynowa to klasyczne ucierane ciasto. Bardzo ważną zasadą jest, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Różnica w temperaturze może sprawić, że ciasto wyjdzie zakalcowate. Kolejna ważna rzecz to ucieranie lub miksowanie. Rób to tylko do połączenia się składników. Nigdy dłużej ponieważ ciasto może stać się ciężkie.

SKŁADNIKI
250 g masła w temperaturze pokojowej
250 g cukru
4 duże jajka
340 g mąki tortowej
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z cytryny

LUKIER
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
garść utartych malin

Ustaw piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni C. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj cukier z masłem do uzyskania jednolitej masy. Dodawaj po kolei po jednym jajku nie przestając miksować. Po dodaniu wszystkich jajek czas na polaczenie suchych składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny (pamiętaj, aby dobrze sparzyć skórkę gorąca wodą zanim ja zetrzesz). Formę do ciasta tak zwaną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i rozetnij środek, tak aby powstało efektowne pęknięcie. Piecz ciasto około 40 minut sprawdzając co jakiś czas patyczkiem Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Jeśli lukier będzie za słodki, możesz dodać do niego łyżkę soku z cytryny. Gdy ciasto będzie już zimne, polej je przygotowanym lukrem.

Puszysta babka cytrynowa

Ciężko jest zepsuć ten przepis. Puszysta babka z lukrem malinowym sprawdzi się jako poobiedni deser. Idealnie będzie pasować do kawy czy herbaty koniecznie bez cukru, gdyż sama babka będzie już wystarczająco słodka.

SKŁADNIKI
5 dużych jaj
80 g cukru
125 ml oleju
Szczypta soli
Sok z 1 cytryny
80 g mąki tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER
50 g cukru pudru
2-3 łyżki ciepłej wody
Sok ze świeżych lub mrożonych malin

PRZYGOTOWANIE

Ubij białka ze szczypta soli. W 3 turach dodawaj cukier i miksuj, aby całkowicie się rozpuścił. Nie wyłączając miksera dodawaj do białek po jednym żółtku. Do powstałej masy oddawaj olej delikatnie go wlewając. Następnie dodaj sok z cytryny oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Teraz wszystko wymieszaj, aż składniki całkowicie się połączą. Przygotuj blaszkę keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej gotowe ciasto. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Gotową babkę wyjmij z pieca i poczekaj aż dobre ostygnie. Teraz przygotuj lukier. Do garna wsyp cukier oraz dodaj wodę i sok z malin, tak aby powstała gęsta, ale nie lejąca się masa. Gotowym lukrem oblej ostudzoną babkę.

Babka cytrynowa z lukrem malinowym będzie doskonałym deserem nie tylko od święta. Warto ją piec zawsze jeśli przyjdzie nam ochota na coś słodkiego ponieważ jest prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu.

Następny artykuł