Smakosze.pl Przepisy Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser
canva/Yuliya Stolyevych's Images

Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser

16 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy wam cudowny pomysł na deser. Jest nim babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia idealne na Wielkanoc. Zamiast piec ciasto w piekarniku, tym razem ugotujesz je w garnku. Dzięki temu będzie doskonale wyrośnięte i idealnie wilgotne.

Babka jest typowym ciastem wielkanocnym. Piaskowa, cytrynowa czy drożdżowa nie tylko doskonale dekoruje świąteczny stół, ale też wybornie smakuje. Lubią ją duzi i mali, za delikatność, miękkość i wilgotność. Dziś jednak przedstawimy wam przepis na wyjątkowo wilgotne ciasto wprost z garnka.

Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 6 jajek

  • 4/5 szklanki cukru drobnego

  • 250 g masła

  • 2 łyżki wódki

  • kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie babki

Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, a także z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiej do miski.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj do nich roztopione i przestudzone masło.

Masę żółtkową zmiksuj z wódką i olejkiem, a potem miksuj ją dalej, dodając do niej stopniowo mąkę z dodatkami. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj jej połowę do ciasta, delikatnie wymieszaj. Potem dodaj pozostałą pianę i całość znów delikatnie wymieszaj. Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.

Formę na babkę przykryj przykrywką z zestawu. Duży garnek napełnij do połowy gorącą wodą, wstaw do niego formę z ciastem. Garnek przykryj, wodę zagotuj.

Ciasto gotuj 90 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. W czasie gotowania nie zdejmuj pokrywki.

Po ugotowaniu babkę wyjmij z garnka, zdejmij pokrywkę. Gdy babka odparuje, wyjmij ją z formy i wystudź na kratce. Ciasto możesz polać ulubioną polewą lub polukrować.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babkę czekoladową , a także recepturę na babkę migdałową .

babka
babka

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy