Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś.
Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo.
Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Składniki:
1 łyżka śmietany
4 większe ziemniaki
pół średniej cebuli
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy. Bulwy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przenosimy masę na sito i dokładnie odciskamy ją z płynu. Wodę zachowujemy i odstawiamy na bok.
Osuszone ziemniaki przekładamy do suchej miski. Cebulę siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków. Następnie do warzyw przenosimy także skrobię, która wytrąciła się na dnie płynu zebranego podczas odciskania ziemniaków.
Na koniec masę uzupełniamy o śmietanę i doprawiamy ją. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż się zrumienią z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Magone
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: smaker