Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad

Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad

Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
canva/Serhii Yevdokymov

Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś.

Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo.

Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Składniki:

  • 1 łyżka śmietany

  • 4 większe ziemniaki

  • pół średniej cebuli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Bulwy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przenosimy masę na sito i dokładnie odciskamy ją z płynu. Wodę zachowujemy i odstawiamy na bok.

Osuszone ziemniaki przekładamy do suchej miski. Cebulę siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków. Następnie do warzyw przenosimy także skrobię, która wytrąciła się na dnie płynu zebranego podczas odciskania ziemniaków.

Na koniec masę uzupełniamy o śmietanę i doprawiamy ją. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż się zrumienią z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram