Przepis na babkę migdałową
Babka migdałowa.
Urozmaiceniem do babki migdałowej może być polewa zarówno z białej, jak i ciemnej czekolady. Ciekawym rozwiązaniem będzie także połączenie czekolady białej z czekoladą mleczną. Babka migdałowa może być podawana także solo, bez żadnej polewy lub tradycyjnie polana lukrem. Dobrze sprawdzi się również cukier puder.
undefined
Składniki na ciasto:
· 40 gramów mąki pszennej
· 100 gramów migdałów zmielonych
· 8 łyżek stołowych cukru białego
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 80 gramów masła
· 130 gramów czekolady białej
· 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
Składniki na polewę:
· 150 gramów czekolady białej
· 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego
· 80 mililitrów śmietanki 30%
· 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
· ½ szklanki płatków migdałów
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przygotowaniu babki migdałowej jest nastawienie piekarnika. Babka powinna się piec w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni. Dobrze zrobić to wcześniej, aby od razu po sporządzeniu masy można było wlać ją do formy i od razu włożyć do piekarnika.
Warto również wcześniej przygotować formę do pieczenia. Należy wysmarować ją cienką warstwą masła. Można dodatkowo posypać ścianki formy mąką – wówczas ciasto na pewno nie przywrze do blachy.
Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski. Masło również siekamy na drobno. Oba składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę i masło należy ciągle mieszać. Kończymy to robić w momencie, w którym stworzą jednolitą masę. Nie powinniśmy jednak zbyt mocno jej rozgrzewać. Gdy tylko składniki się roztopią i połączą, zdejmujemy miskę znad gorącej wody i odkładamy.
Do drugiej miski wbijamy żółtka. Ucieramy je z cukrem, a następnie dodajemy do roztopionej czekolady i masła. Ponownie umieszczamy nad gorącą wodą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Znów zdejmujemy miskę. Przesiewamy do niej mąkę. Dodajemy także proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Całość mieszamy, aby masa dobrze się połączyła.
W osobnej misce ubijamy białka. Musimy stworzyć z nich sztywną, lśniącą pianę.
Gdy piana będzie ubita, powoli łączymy ją z wcześniej przygotowaną masą. Wszystkie składniki mieszamy w misce, uważając, aby nie rozbić piany.
Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy.
Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Babkę pieczemy przez 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.
W czasie, w którym babka będzie się piec, możemy przyrządzić polewę z białej czekolady. W tym celu w garnku zagotowujemy śmietankę. W trakcie gotowania dodajemy likier oraz skórkę z pomarańczy. Kiedy wszystkie składniki razem się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia.
Do rozgrzanych składników płynnych dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Możemy także ją posiekać, by szybciej się roztopiła.
Całość dokładnie mieszamy aż czekolada połączy się z innymi składnikami.
Gdy babka się upiecze i lekko przestudzi, wyjmujemy ją z formy, a następnie polewamy polewą. Jeżeli w międzyczasie zdąży lekko zastygnąć, możemy na nowo lekko ją podgrzać. Następnie babkę odstawiamy i pozostawiamy do momentu, w którym polewa całkowicie zastygnie.
Podajemy na zimno.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka\_migdalowa/przepis.html
2. https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-migdalowa
3. https://aniagotuje.pl/przepis/anielska-babka-z-maki-migdalowej
undefinedundefinedundefined