Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć

Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć

Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka
canva/Fun4lif3

Kotlety schabowe najlepiej smakują, gdy ich panierka jest złocista i chrupiąca. Zazwyczaj wykonuje się ją z jajka i bułki tartej, ale kurzy nabiał wcale nie będzie potrzebny. Dobrze zastąpi je mleko i musztarda. Bułka będzie dobrze trzymała się mięsa, a smak będzie.

Kotlety schabowe można przygotować na wiele wyjątkowych sposobów. Jeśli smakowały wam marynowane w kefirze i cebuli czy w piwie, koniecznie przetestujcie wersję bezjajecznym panierem. Zachwyci was od pierwszego kęsa.

Przepis na kotlety schabowe w panierce bez jajka

Składniki:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • pół szklanki musztardy

  • pół szklanki mleka

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 1,5 szklanki bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy i kroimy go na grubsze plastry. Rozbijamy je starannie przy pomocy tłuczka. Do panierowania przygotowujemy trzy głębokie naczynia. Mogą to być głębokie talerze lub szerokie miski.

W pierwszym mieszamy mąkę, sól, pieprz i sproszkowaną cebulę. W drugiej misce umieszczamy musztardę i mleko i dokładnie je ze sobą łączymy. Do ostatniego naczynia wsypujemy parmezan i bułkę tartą.

Obtaczanie mięsa rozpoczynamy od pokrycia go mieszanina mąki i przypraw. Następnie przenosimy kotlety do mleka z musztardą i zanurzamy z obu stron. Na koniec starannie panierujemy je w bułce z serem.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Mięso smażymy z jednej strony przez 3-4 minuty. W tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Następnie obracamy je i kontynuujemy smażenie.

Gdy z drugiej strony panier nabierze pożądanej barwy, kotlety przenosimy na bibułę lub ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Kotlety smakują doskonale ze świeżymi warzywami
Kotlety smakują doskonale ze świeżymi warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Kai_Wong

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: anainthekitchen, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram