Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna z adwokatem - hit świątecznego stołu
canva/laran2

Babka wielkanocna z adwokatem - hit świątecznego stołu

21 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babka wielkanocna z adwokatem i kakao to pomysł na proste i pyszne ciasto do kawy po uroczystym obiedzie wielkanocnym. Babka ma złożony smak- jest waniliowa, z wyczuwalną nutą likieru i mocno kakaowa, jest puszysta, wyrośnięta i nie jest sucha. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z adwokatem.

Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie, ma swoje tradycyjne potrawy i ciasta. Jednym z podstawowych ciast, które są w każdym domu w okresie wielkanocnym, jest babka, czyli puszyste, wyrośnięte ciasto udekorowane lukrem lub polewą.

Babkę wielkanocną przygotujesz na wiele sposobów: może być waniliowa, cytrynowa, czekoladowa, a nawet drożdżowa. Babka z adwokatem ma waniliową nutę z mocno wyczuwalnym likierem jajecznym, który dodatkowo ją nawilża i nadaje charakterystyczny smak.

Do babki z adwokatem dodaję również kakao, żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i po upieczeniu stworzyć marmurkowe, waniliowo- czekoladowe ciasto. Babkę po upieczeniu i ostudzeniu polewam domowym lukrem lub polewą czekoladową .

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto wielkanocne- tu poznasz przepis na tradycyjny mazurek . Kruche ciasto z bakaliami, dżemem i masą krówkową jest proste w przygotowaniu i przepyszne.

Przepis na babkę wielkanocną z adwokatem

Składniki:

  • kostka margaryny do pieczenia

  • 5 dużych jajek

  • 300 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 150 ml likieru adwokat

  • 180 g cukru pudru

  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji

  • margaryna i bułka tarta lub mąka do wysmarowania blachy

Jak zrobić babkę wielkanocną z adwokatem?

Margarynę rozpuść w rondlu, wlej adwokat, wymieszaj, ostudź. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, do osobnego naczynia przesiej kakao, białka oddziel od żółtek. Margarynę z adwokatem utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Do ciasta dodawaj po 1 żółtku, stale miksując, następnie wsyp przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do masy, ponownie wymieszaj łyżką do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i przełóż 3/4 masy.

Przesiewanie mąki do babki wielkanocnej

Źródło zdjęcia: canva/OLIVERstockphoto Do reszty wsyp kakao, wymieszaj i również przełóż na blachę, całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzą babkę udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy