Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna z majonezem - najlepszy, sprawdzony przepis
canva/Dar1930

Babka wielkanocna z majonezem - najlepszy, sprawdzony przepis

12 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babka wielkanocna z majonezem to proste, puszyste i wyrośnięte ciasto, idealne do kawy po świątecznym obiedzie. Babka z majonezem ma delikatny, waniliowy smak, jest słodka i pyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z majonezem.

Babka z majonezem to smaczna alternatywa dla babek z olejem lub masłem, kremowy majonez dobrze spulchnia i nawilża ciasto, dzięki czemu babka jest puszysta i nie jest sucha w środku. Babkę zwykle piekę z domowym majonezem , jest lżejszy i ma mniej kalorii, ponieważ nie zwiera oleju.

Ciasto jest tak smaczne i szybkie, że piekę je nie tylko na Wielkanoc. Babka jest idealna do kawy i herbaty, ma wyczuwalną, waniliową nutę, jest lekka i smakuje każdemu miłośnikowi ciast i słodkości. Babkę wielkanocną po upieczeniu solidnie oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem .

Masz ochotę na babkę w nieco innym wydaniu? - tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę jogurtową z białą czekoladą i żurawiną , jest przepyszna.

Przepis na babkę wielkanocną z majonezem

Składniki na 1 babkę z foremki:

  • 160 g mąki pszennej

  • 120 g mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 220 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 4 łyżki majonezu

Dodatkowo:

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Jak zrobić babkę wielkanocną z majonezem?

Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i aromat, miksuj. Następnie dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając. Do masy dodaj majonez, wymieszaj łyżką, wsyp przesiane mąki z proszkiem, ponownie wymieszaj łyżką.

Domowy majonez

Źródło zdjęcia: canva/natalisla Nastaw piekarnik na 180 stopni C, formę wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą, żeby ciasto nie przywarło do brzegów i spodu blachy. Wlej masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozwól jej ostygnąć, następnie polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy