Babka wielkanocna z majonezem - najlepszy, sprawdzony przepis
Babka wielkanocna z majonezem to proste, puszyste i wyrośnięte ciasto, idealne do kawy po świątecznym obiedzie. Babka z majonezem ma delikatny, waniliowy smak, jest słodka i pyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z majonezem.
Babka z majonezem to smaczna alternatywa dla babek z olejem lub masłem, kremowy majonez dobrze spulchnia i nawilża ciasto, dzięki czemu babka jest puszysta i nie jest sucha w środku. Babkę zwykle piekę z domowym majonezem , jest lżejszy i ma mniej kalorii, ponieważ nie zwiera oleju.
Ciasto jest tak smaczne i szybkie, że piekę je nie tylko na Wielkanoc. Babka jest idealna do kawy i herbaty, ma wyczuwalną, waniliową nutę, jest lekka i smakuje każdemu miłośnikowi ciast i słodkości. Babkę wielkanocną po upieczeniu solidnie oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem .
Masz ochotę na babkę w nieco innym wydaniu? - tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę jogurtową z białą czekoladą i żurawiną , jest przepyszna.
Przepis na babkę wielkanocną z majonezem
Składniki na 1 babkę z foremki:
-
160 g mąki pszennej
-
120 g mąki ziemniaczanej
-
5 jajek
-
220 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczka aromatu waniliowego
-
4 łyżki majonezu
Dodatkowo:
-
cukier puder lub lukier do dekoracji
-
bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Jak zrobić babkę wielkanocną z majonezem?
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i aromat, miksuj. Następnie dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając. Do masy dodaj majonez, wymieszaj łyżką, wsyp przesiane mąki z proszkiem, ponownie wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/natalisla Nastaw piekarnik na 180 stopni C, formę wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą, żeby ciasto nie przywarło do brzegów i spodu blachy. Wlej masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozwól jej ostygnąć, następnie polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem.