Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną
Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną
Lekka jak chmurka, słodka, aromatyczna, najlepsza na ciepło – taka jest babka na jogurcie z dodatkiem białej czekolady i owoców żurawiny. Świetnie nadaje się na odświętny, wielkanocny stół, delikatny deser po obfitym obiedzie, jak i na leniwy niedzielny poranek jako dodatek do kawy czy kakao.
Niezwykła żurawina
Żurawina znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, zawiera wiele substancji odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin, w tym witaminy A, C i E. Dietetycy od dawna namawiają, aby stała się nieodłączną częścią naszego menu. Możemy kupić ją w postaci świeżej, mrożonej, a także soków, koncentratów i innych przetworów.
Dzisiaj przed Wami propozycja wykorzystania tego cennego dla naszego zdrowia owocu w pyszny, oryginalny sposób w formie deseru.
Przepis na babkę jogurtową z białą czekoladą i żurawiną
Babka jogurtowa z dodatkami jest prosta i szybka do zrobienia, a do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Możemy podać ją polaną lukrem lub polewą, ale równie pyszna będzie po prostu posypana cukrem pudrem.
Składniki na puszystą babkę:
Mąka pszenna – 2 pełne szklanki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Jogurt naturalny – 1 szklanka
Jajka – 2 sztuki
Cukier drobny – 1 szklanka
Cukier wanilinowy – 1 łyżka
Olej lub roztopione masło – 50 g
Biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej – pół tabliczki, 50 g
Aromat cytrynowy – kilka kropel / lub skórka starta z połówki cytryny
Żurawina, namoczona w alkoholu i odsączona – 1 szklanka, ok. 100 g.
Zaczynamy od namoczenia żurawiny. Owoce zalewamy około 4 łyżkami dobrej jakości alkoholu i odstawiamy na bok. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Będą nam potrzebne dwie miseczki. W jednej ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej konsystencji. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej, a do całości jogurt, masło lub olej, roztopioną białą czekoladę i skórkę z cytryny (ewentualnie aromat). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub przez krótki czas mikserem. Na koniec dodajemy delikatnie odsączoną żurawinę. Możemy zużyć całą szklankę owoców lub jedną łyżkę żurawiny zostawić na później do udekorowania po upieczeniu.
Tak przygotowaną babkę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej sprawdzi się tutaj natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia średniej wielkości keksówka, ale możemy ciasto upiec również w tradycyjnej foremce do babek. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do przestygnięcia i w zasadzie jest gotowe do krojenia. Smacznego!
Dekorowanie babki jogurtowej
Aby babka jeszcze lepiej wyglądała i smakowała, możemy udekorować ją z zewnątrz pozostałą żurawiną, posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub polać polewą.