babka z białą czekoladą i żurawiną
pixabay.com

Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną

Lekka jak chmurka, słodka, aromatyczna, najlepsza na ciepło – taka jest babka na jogurcie z dodatkiem białej czekolady i owoców żurawiny. Świetnie nadaje się na odświętny, wielkanocny stół, delikatny deser po obfitym obiedzie, jak i na leniwy niedzielny poranek jako dodatek do kawy czy kakao.

Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną

Lekka jak chmurka, słodka, aromatyczna, najlepsza na ciepło – taka jest babka na jogurcie z dodatkiem białej czekolady i owoców żurawiny. Świetnie nadaje się na odświętny, wielkanocny stół, delikatny deser po obfitym obiedzie, jak i na leniwy niedzielny poranek jako dodatek do kawy czy kakao.

Niezwykła żurawina

Żurawina znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości, zawiera wiele substancji odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin, w tym witaminy A, C i E. Dietetycy od dawna namawiają, aby stała się nieodłączną częścią naszego menu. Możemy kupić ją w postaci świeżej, mrożonej, a także soków, koncentratów i innych przetworów.

Dzisiaj przed Wami propozycja wykorzystania tego cennego dla naszego zdrowia owocu w pyszny, oryginalny sposób w formie deseru.

Przepis na babkę jogurtową z białą czekoladą i żurawiną

Babka jogurtowa z dodatkami jest prosta i szybka do zrobienia, a do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Możemy podać ją polaną lukrem lub polewą, ale równie pyszna będzie po prostu posypana cukrem pudrem.

Składniki na puszystą babkę:

  • Mąka pszenna – 2 pełne szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Jajka – 2 sztuki
  • Cukier drobny – 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Olej lub roztopione masło – 50 g
  • Biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej – pół tabliczki, 50 g
  • Aromat cytrynowy – kilka kropel / lub skórka starta z połówki cytryny
  • Żurawina, namoczona w alkoholu i odsączona – 1 szklanka, ok. 100 g.

Zaczynamy od namoczenia żurawiny. Owoce zalewamy około 4 łyżkami dobrej jakości alkoholu i odstawiamy na bok. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Będą nam potrzebne dwie miseczki. W jednej ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej konsystencji. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej, a do całości jogurt, masło lub olej, roztopioną białą czekoladę i skórkę z cytryny (ewentualnie aromat). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub przez krótki czas mikserem. Na koniec dodajemy delikatnie odsączoną żurawinę. Możemy zużyć całą szklankę owoców lub jedną łyżkę żurawiny zostawić na później do udekorowania po upieczeniu.

Tak przygotowaną babkę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej sprawdzi się tutaj natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia średniej wielkości keksówka, ale możemy ciasto upiec również w tradycyjnej foremce do babek. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do przestygnięcia i w zasadzie jest gotowe do krojenia. Smacznego!

Dekorowanie babki jogurtowej

Aby babka jeszcze lepiej wyglądała i smakowała, możemy udekorować ją z zewnątrz pozostałą żurawiną, posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub polać polewą.

Polewa z białej czekolady do babki jogurtowej

Składniki:

  • Biała czekolada – pół tabliczki, 50 g
  • Słodka śmietanka 30% - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki

Przygotowanie polewy zaczynamy od roztopienia czekolady dodając kolejno pozostałe składniki, cały czas mieszając, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Delikatnie przestudzoną polewamy ciasto i czekamy aż zastygnie.

Klasycznym dodatkiem do każdej babki będzie lukier przygotowany na bazie cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Babka na jogurcie z białą czekoladą i żurawiną – dodatki

Żurawina i biała czekolada to duet idealny. Jeśli pasuje nam to połączenie można nieco urozmaicić przepis i przygotować nie babkę, a muffinki jogurtowe z dodatkiem chrupiących kawałków białej czekolady i świeżej lub mrożonej żurawiny. Pyszne są też kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną.

Jeśli jednak nie jesteśmy wielkimi fanami tego akurat owocu możemy ciasto jogurtowe potraktować jako bazę i dowolnie eksperymentować z ulubionymi czy akurat dostępnymi dodatkami. W tym przepisie genialnie odnajdą się wszelkie bakalie, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, ale też np. borówki czy jagody. Ciekawą opcją będzie przygotowanie babki jogurtowej z wiśniami. Dzięki soczystym owocom takie ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i zniewalające za sprawą niezwykłego aromatu wiśni.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł