Jak zrobić dietetyczny majonez bez oleju?
Majonez nie jest lekkim sosem, głównie z powodu ogromnej ilości tłuszczu, który potrzebny jest od uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można na szczęście przygotować w domu dietetyczną wersję na bazie serka homogenizowanego. Taki produkt jest znacznie mniej kaloryczny, więc bez przeszkód można zajadać się nim na co dzień.
Dietetyczny majonez z pozoru może wydawać się mało interesujący, w końcu osiągnięcie smaku i konsystencje klasycznego majonezu z substytutów nie jest proste. Z poniższą recepturą można jednak cieszyć się lekkim i znacznie zdrowszym sosem, który doskonale komponuje się z jajkami czy na kanapkach.
Zamiana zwykłego oleju roślinnego na serek homogenizowany jest kluczem, aby znany na całym świecie dodatek do sałatek mógł być spożywany przez wszystkich. Dużą modyfikacją jest także korzystanie z gotowanego na twardo jajka zamiast surowych żółtek.
Przepis na dietetyczny majonez
Składniki:
1 jajko
200 g serka homogenizowanego
1 łyżeczka octu spirytusowego
1 łyżka musztardy Dijon
sól
pieprz biały
Zacznij od wrzucenia jajka do wody i ugotowania go na twardo. Po zakończeniu gotowania wyjmij jajo, natychmiast obierz je ze skorupki i wrzuć do miski. Ważne, żeby było jeszcze ciepłe, ponieważ wtedy łatwiej zdejmować skorupkę i miksować jajko z resztą składników.
Do jajka dodaj serek homogenizowany, musztardę Dijon, łyżeczkę octu, sól oraz biały pieprz. Można użyć również zwykłego świeżo mielonego czarnego pieprzu, jednak jego drobinki będą widoczne w finalnym produkcie.
Mikserem zacznij mieszać zawartość miski do momentu, gdy masa stanie się jednolita i gładka. Nie powinno znajdować się w nich żadnych grudek. Po wymieszaniu przełóż go do wyparzonego i czystego słoika. Przechowuj w lodówce krótki czas - brak konserwantów znacznie skraca czas przydatności do spożycia.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dietetyczne-przepisy