Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna ze szpinakiem. Niecodzienny przepis
canva/Dar1930

Babka wielkanocna ze szpinakiem. Niecodzienny przepis

21 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przepis na babkę wielkanocną ze szpinakiem, pistacjami i suszoną żurawiną to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej, pysznej odsłonie. Babka ma świeży, cytrynowo- waniliowy smak z wyraźną nutą bakalii i polana jest polewą czekoladową, jest przepyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną ze szpinakiem.

Babka wielkanocna ze szpinakiem i bakaliami to pyszne, świeże i wiosenne ciasto dla całej rodziny. Delikatna, waniliowo- cytrynowa babka, prażone pistacje, suszona żurawina i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, które pokocha każdy łasuch. Babka jest wilgotna w środku, wyrośnięta i bardzo puszysta.

Żurawinę i pistacje posiekaj przed dodaniem do masy, dzięki czemu całe ciasto najdzie ich smakiem i aromatem. Pistacje będą jeszcze smaczniejsze, kiedy uprażysz je na suchej patelni do wytrącenia się smużki oleju, wtedy będą idealne.

Do ciasta wykorzystaj szpinak baby, jest najzdrowszy, a babka zyska świetny, wiosenny kolor. Babkę ze szpinakiem solidnie polej polewą czekoladową . Polewa jest świetnym wykończeniem - uzupełnia smak całego ciasta i tworzy estetyczną, słodką dekorację.

Jeśli szukasz pomysłu na babkę wielkanocną inaczej- tu poznasz przepis na babkę drożdżową z owocami kandyzowanymi , jest prosta i pyszna.

Przepis na babkę wielkanocną ze szpinakiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka cukru białego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki oleju roślinnego

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki sok z cytryny

  • 150 g suszonej żurawiny

  • 70 g obranych pistacji niesolonych

Dodatkowo:

  • masło i mąka do wysmarowania blachy

  • polewa czekoladowa do dekoracji

Jak zrobić babkę wielkanocną ze szpinakiem?

Białka oddziel od żółtek, mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Liście szpinaku posiekaj i zmiksuj z olejem, następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy, sok z cytryny, utrzyj.

Do masy dodawaj stopniowo po 1 żółtku, ciągle miksując, następnie wsypuj delikatnie przesiane mąki i miksuj na najmniejszych obrotach. Żurawinę posiekaj, pistacje obierz, posiekaj i podsmaż chwilę na suchej patelni, żeby wzmocnić ich smak i aromat.

Pistacje do babki wielkanocnej

Źródło zdjęcia: canva/fpwing Bakalie dodaj do masy, wymieszaj łyżką, białka ubij na sztywno, dodaj do reszty składników i ponownie wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, wlej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polej polewą czekoladową.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy