Babka wielkanocna ze szpinakiem. Niecodzienny przepis
Przepis na babkę wielkanocną ze szpinakiem, pistacjami i suszoną żurawiną to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej, pysznej odsłonie. Babka ma świeży, cytrynowo- waniliowy smak z wyraźną nutą bakalii i polana jest polewą czekoladową, jest przepyszna. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną ze szpinakiem.
Babka wielkanocna ze szpinakiem i bakaliami to pyszne, świeże i wiosenne ciasto dla całej rodziny. Delikatna, waniliowo- cytrynowa babka, prażone pistacje, suszona żurawina i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, które pokocha każdy łasuch. Babka jest wilgotna w środku, wyrośnięta i bardzo puszysta.
Żurawinę i pistacje posiekaj przed dodaniem do masy, dzięki czemu całe ciasto najdzie ich smakiem i aromatem. Pistacje będą jeszcze smaczniejsze, kiedy uprażysz je na suchej patelni do wytrącenia się smużki oleju, wtedy będą idealne.
Do ciasta wykorzystaj szpinak baby, jest najzdrowszy, a babka zyska świetny, wiosenny kolor. Babkę ze szpinakiem solidnie polej polewą czekoladową . Polewa jest świetnym wykończeniem - uzupełnia smak całego ciasta i tworzy estetyczną, słodką dekorację.
Jeśli szukasz pomysłu na babkę wielkanocną inaczej- tu poznasz przepis na babkę drożdżową z owocami kandyzowanymi , jest prosta i pyszna.
Przepis na babkę wielkanocną ze szpinakiem
Składniki:
-
100 g szpinaku baby
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
szklanka cukru białego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki oleju roślinnego
-
3 duże jajka
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki sok z cytryny
-
150 g suszonej żurawiny
-
70 g obranych pistacji niesolonych
Dodatkowo:
-
masło i mąka do wysmarowania blachy
-
polewa czekoladowa do dekoracji
Jak zrobić babkę wielkanocną ze szpinakiem?
Białka oddziel od żółtek, mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Liście szpinaku posiekaj i zmiksuj z olejem, następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy, sok z cytryny, utrzyj.
Do masy dodawaj stopniowo po 1 żółtku, ciągle miksując, następnie wsypuj delikatnie przesiane mąki i miksuj na najmniejszych obrotach. Żurawinę posiekaj, pistacje obierz, posiekaj i podsmaż chwilę na suchej patelni, żeby wzmocnić ich smak i aromat.
Źródło zdjęcia: canva/fpwing Bakalie dodaj do masy, wymieszaj łyżką, białka ubij na sztywno, dodaj do reszty składników i ponownie wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, wlej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polej polewą czekoladową.