Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami. Wychodzi idealnie za każdym razem
Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto z dodatkiem rodzynek i owoców kandyzowanych. Babka drożdżowa jest dobrze wyrośnięta, puszysta z lekko waniliową nutą, jest przepyszna. Sprawdź jak zrobić babkę wielkanocną drożdżową z bakaliami, wychodzi za każdym razem.
Babka wielkanocna drożdżowa to genialne ciasto do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe w połączeniu z bakaliami i lukrem smakuje wyśmienicie. Babka drożdżowa nie jest sucha w środku, jest puszta i pyszna. Babka smakuje wszystkim i wygląda bardzo zjawiskowo.
W babce drożdżowej najważniejsze są drożdże i ich odpowiednie przygotowanie, w przeciwnym razie ciasto nie urośnie lub pojawi się zakalec. Zaczyn drożdżowy zawsze przygotuj z letnim mlekiem, za zimne lub za gorące mleko nie ruszy drożdży. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowe wymaga czasu, żeby urosło i podwoiło swoją objętość, dlatego ciasto po wyrobieniu odstaw najpierw na godzinę, a po włożeniu do formy na kolejne 30 minut. Babka przygotowana w ten sposób przed pieczeniem wyjdzie pysznie za każdym razem.
Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę czekoladową. Równie smacznym ciastem jest tradycyjny mazurek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić mazurek z kajmakiem, orzechami i bakaliami.
Przepis na babkę wielkanocną drożdżową z bakaliami
Składniki na formę do babki o średnicy 22 cm:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g drożdży świeżych
120 g cukru białego
2 łyżki oleju
pół kostki masła
opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
garść rodzynek
garść mieszanki owoców kandyzowanych
szczypta soli
Dodatkowo:
masło i mąka do wysmarowania blachy
lukier
owoce kandyzowane i bakalie do dekoracji
Jak zrobić babkę wielkanocną z bakaliami?
Mleko podgrzej delikatnie, ma być letnie, inaczej zabije drożdże. Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły.
W tym czasie rozpuść masło w rondelku i odstaw, żeby ostygło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj olej, rozpuszczone masło, ponownie wymieszaj.
Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej ruszone drożdże, żółtka z utarte z cukrem i tłuszczem i wyrób ręcznie. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj rodzynki i owoce kandyzowane i ponownie wymieszaj. Całość przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę.
Źródło zdjęcia: canva/DimaSobko Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie przełóż ciasto i odstaw na kolejne 30 minut. Po tym czasie babkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40- 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem, rodzynkami i owocami kandyzowanymi.