Smakosze.pl Przepisy Bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką. Wykwintna wiosenna przystawka
canva/ tomasztc

Bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką. Wykwintna wiosenna przystawka

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką to pomysł na wyśmienitą, wiosenną przystawkę lub kolację na ciepło dla najbliższych. Lekkie, zdrowe i aromatyczne danie przypadnie do gustu każdemu. Poznaj przepis na bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką.

Sezon na smardze zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do czerwca, warto więc przygotować z nich wyśmienite dania, w tym wykwitną przystawkę na ciepło. Grzyby z cebulką i blanszowanymi szparagami zapieczone pod serową chmurką smakują wybornie i z pewnością każdy będzie prosił o przepis.

Smardze to nie tylko doskonały smak- grzyby mają lekką, orzechowo- korzenną nutę, to również źródło białka, węglowodanów, błonnika , a także żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin. Smardze można dodać do zupy grzybowej, przygotować z nich zapiekanki, jajecznicę i wiele wyśmienitych potraw.

Smardze- jak wyglądają i gdzie je zbierać?

Smardze są grzybami, które mają bardzo charakterystyczny wygląd. Podłużny, podziurawiony kapelusz to ich znak rozpoznawczy, jednak smardz łudząco podobny jest do piestrzenicy kasztanowej, trującego i niejadalnego grzyba.

Piestrzenica ma mniej wydłużony kapelusz i znacznie krótszy trzon. Niestety grzyby rosną dokładnie w tym samym czasie, dlatego przed przygotowywaniem posiłku warto poradzić się doświadczonego grzybiarza.

Smardze w Polsce są pod częściową ochroną, możemy zbierać je między innymi w szkółkach leśnych i ogrodach. W Czechach i Słowacji grzyby możemy zbierać w każdym lesie.

Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką

Składniki:

  • 3 smardze

  • czerwona cebulka

  • pęczek szparagów

  • kwaśna śmietana 18%

  • sól, pieprz do smaku

  • starty parmezan

  • masło klarowane

  • szczypiorek do podania

  • kokilki lub małe naczynia żaroodporne do pieczenia

Jak zrobić smardze zapiekane ze szparagami?

Szparagi włóż w całości do wrzącej wody i gotuj 2 minuty, następnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki. Smardze umyj, oczyść i pokrój na mniejsze części.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty na wolnym ogniu, dodaj szparagi, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do każdego, małego naczynia żaroodpornego nałóż przygotowane składniki, wlej śmietankę, oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz, aż ser całkowicie się rozpuści. Zapiekanki oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj na ciepło, smacznego.

Smardze zapiekane z cebulką i szparagami

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com, dziendobrytvn.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy