Ten chleb bez pieczenia to hit w moim domu. Robię go na każdy weekend
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Chleb z patelni
Patelnia kojarzy się ze smażeniem i duszeniem, ale coraz częściej spotykamy przepisy, według których można też przygotowywać na niej wypieki. Tak jest w wypadku tego chleba. Wyrasta on – jak na chleb przystało – dwa razy. Pierwszy – po przygotowaniu zaczynu. Drugi – już na patelni.
Ponieważ przepis ten nie idzie na skróty, trzeba pamiętać, by zarezerwować czas na przygotowanie go z wyprzedzeniem. Choć w przygotowaniu jest to szybkie pieczywo, razem z wyrastaniem należy liczyć ok. 2,5 godziny na przyrządzenie porcji takiego chleba.
W Biedronce poszaleli, tylko dziś dostaniesz czekoladę gratis. Wystarczy, że spełnisz te 2 warunkiChleb bez piekarnika
Dzięki temu przepisowi przygotować ten chleb mogą nawet osoby, które nie dysponują piekarnikiem. Autorka kanału Alina FooDee, z którego zaczerpnęliśmy ten przepis, idzie o krok dalej – nie ma nawet pokrywki, a chleb przygotowuje pod przykryciem z folii aluminiowej.
Składniki
- 400 g mąki
- 17 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- Olej roślinny
Pieczywo bez pieczenia
W 300 ml gorącej wody przygotowujemy zaczyn z 4-5 łyżek mąki i ½ łyżeczki cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i lekko studzimy, a następnie dodajemy drożdże. Zaczyn odstawiamy na kilka minut, by drożdże wystartowały.
Do zaczynu dodajemy pozostałą część mąki i sól. Wyrabiamy rękami w misce na gładkie, klejące się ciasto. Następnie miskę przykrywamy filią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie godziny ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat roboczy nasmarowany olejem roślinnym, by ciasto się nie kleiło. Rękami, również posmarowanymi olejem, składamy ciasto kilkukrotnie i formujemy je w okrągły bochenek.
Patelnię o średnicy 24-26 cm wysmarowujemy dokładnie olejem. Przekładamy do niego ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do drugiego wyrastania.
Patelnię ustawiamy na minimalnym ogniu i przykrywamy folią. Chleb pieczemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, aż chleb będzie lekko spieczony od dołu. Kiedy to nastąpi, przekładamy delikatnie chleb na drugą stronę. Powinien być od dołu na tyle przypieczony, by dało się to zrobić pomagając sobie drewnianą szpatułką lub łyżką.
Chleb pieczemy kolejne 20-25 minut. Po zdjęciu z patelni studzimy go na kratce. Drożdżowy chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Wypróbuj też przepisy na kapustę zapiekaną z mięsem mielonym i ciasto jagodowa chmurka.