Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszna cukinia po meksykańsku do słoików na zimę
Kard z filmu zamieszczonego na kanale Majkel na You Tube

Bajecznie pyszna cukinia po meksykańsku do słoików na zimę

26 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sezon na cukinię trwa. Nie zwlekaj, korzystaj! Warzywo może być wręcz idealnym składnikiem zimowych przetworów. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele - dziś polecamy obłędny przepis na cukinię po meksykańsku!

Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Z powodzeniem możemy je m.in. zapiekać, faszerować lub smażyć (przepis na wyborne placki z tego warzywa znajdziecie tutaj ).

Dzisiaj zdradzimy Wam wyjątkowy przepis na cukinię po meksykańsku na zimę. Sekretem smaku jest przepyszny sos, któremu z pewnością nikt się nie oprze. Jeśli macie ochotę na cukinię marynowaną na słodko, to koniecznie zajrzyjcie do tego artykułu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cukinię po meksykańsku

Składniki:

  • 2 kg cukinii

  • 1 główka czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka chilli

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 250 g cukru

  • 3/4 szklanki octu 10 procent

  • 5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Umyj cukinię, przekrój i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój warzywo w dość grube półplasterki lub słupki.

Obierz czosnek, pokrój w plastry, a następnie wymieszaj go wraz z cukinią, solą i dwiema rodzajami papryki. Odstaw na 2 godziny.

Po upływie tego czasu przełóż cukinię do wyparzonych słoików, do każdego z nich wlej odrobinę sosu, który wyciekł z warzyw. Obierz pomidory ze skórki, zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj wraz z cukrem oraz octem.

Tak przygotowaną zalewą zalej cukinię. Do każdego słoika dodaj również po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 10 minut aż do zagotowania się wody. Smacznego!

Podobny przepis na cukinię po meksykańsku znajdziesz na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższy kadr.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy