Smakosze.pl
Sałatka węgierska do słoików

Screen nagrania z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka węgierska jest klasyką przetworów pakowanych latem do słoików - miks warzyw z zalewą pasuje wszak do wielu jesiennych i zimowych obiadów. Tym razem prezentujemy sposób na chrupiącą i soczystą wersję jak nigdy. Domownicy będą zachwyceni.

Sałatka węgierska składa się w głównej mierze z papryki, stąd jej nazwa - kraj ten przecież słynie z doskonałej jakości papryki świeżej, jak i suszonej w proszku. Lekko pikantny smak nadają jej cebula oraz czosnek.

W przypadku przetworów z octem bardzo istotna jest odpowiednia proporcja wody i octu w zalewie. Octu musi być wystarczająco dużo, aby całość zakonserwować, a przy okazji na tyle mało, by nie zniszczyć smaku sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę węgierską do słoików

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 2 pomarańczowe papryki

  • 2 białe cebule

  • 2 czerwone cebule

  • seler

  • 10 ząbków czosnku

  • 10 g soli

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 500 ml octu 10%

  • 500 ml oleju

  • 400 g cukru

  • 10 g soli

  • 20 g ostrej papryki mielonej

Zacznij od umycia papryk, przecięcia ich na pół, a następnie usunięcia nasion oraz gniazd nasiennych. Po oczyszczeniu pokrój je w drobną kostkę. Cebulę oraz selera również posiekaj na drobne kawałki.

Wyrabianie ciasta

Jak zrobić nieziemsko chrupiące kruche ciasto?

CZYTAJ DALEJ

Czosnek obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub większą kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, posól je i odstaw na noc, aby puściły swój sok. Następnego dnia odcedź je i zapakuj do czystych i wyparzonych słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj do niej cukier, sól oraz ostrą paprykę. Po ostudzeniu dolej do niej oleju i zalej nią warzywa. Zakręć szczelnie, pasteryzuj przez 20 minut i gotowe. Smacznego.

Pasteryzacja gotowych słoików

Źródło: Screen nagrania z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >