Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 26.07.2021 02:00

Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis

Sałatka węgierska do słoików
Screen nagrania z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Sałatka węgierska jest klasyką przetworów pakowanych latem do słoików - miks warzyw z zalewą pasuje wszak do wielu jesiennych i zimowych obiadów. Tym razem prezentujemy sposób na chrupiącą i soczystą wersję jak nigdy. Domownicy będą zachwyceni.

Sałatka węgierska składa się w głównej mierze z papryki, stąd jej nazwa - kraj ten przecież słynie z doskonałej jakości papryki świeżej, jak i suszonej w proszku. Lekko pikantny smak nadają jej cebula oraz czosnek.

W przypadku przetworów z octem bardzo istotna jest odpowiednia proporcja wody i octu w zalewie. Octu musi być wystarczająco dużo, aby całość zakonserwować, a przy okazji na tyle mało, by nie zniszczyć smaku sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę węgierską do słoików

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 2 pomarańczowe papryki

  • 2 białe cebule

  • 2 czerwone cebule

  • seler

  • 10 ząbków czosnku

  • 10 g soli

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 500 ml octu 10%

  • 500 ml oleju

  • 400 g cukru

  • 10 g soli

  • 20 g ostrej papryki mielonej

Zacznij od umycia papryk, przecięcia ich na pół, a następnie usunięcia nasion oraz gniazd nasiennych. Po oczyszczeniu pokrój je w drobną kostkę. Cebulę oraz selera również posiekaj na drobne kawałki.

Czosnek obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub większą kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, posól je i odstaw na noc, aby puściły swój sok. Następnego dnia odcedź je i zapakuj do czystych i wyparzonych słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj do niej cukier, sól oraz ostrą paprykę. Po ostudzeniu dolej do niej oleju i zalej nią warzywa. Zakręć szczelnie, pasteryzuj przez 20 minut i gotowe. Smacznego.

Pasteryzacja gotowych słoików
undefined

Źródło: Screen nagrania z kanału Swojskie jedzonko na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram