Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-26T152805.755

canva/NejauPhoto

Przepis na tradycyjny chłodnik litewski niczym z "Pana Tadeusza"

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Chłodnik litewski to wręcz idealna zupa na upalne dni. Danie syci, zaskakuje swoim smakiem oraz orzeźwia, gdy temperatury przekraczają magiczną barierę 30 stopni Celsjusza. Jak go przyrządzić? Okazuje się, że niezwykły przepis na to danie pojawił się już w Panu Tadeuszu.

Chłodnik litewski to zupa, która od lat gości na naszych stołach. Historia słynnego dania sięga już czasów Jagiellonów. Zupa doskonale gasi pragnienie, orzeźwia oraz pobudza apetyt, dlatego jest idealnym wyborem na obiad w upalny dzień.

Chołodziec był znany już za czarów Adama Mickiewicza, który umieścił to danie już w Panu Tadeuszu. Podajemy przepis na to niezwykłe danie, które przetrwało próbę czasu!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chłodnik litewski niczym z Pana Tadeusza

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki

  • pół szklanki kwasu buraczanego

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 3 ogórki gruntowe

  • 1 pęczek koperku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 400 ml kefiru

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Brukselka w trakcie gotowania

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj botwinkę, buraki pokrój w drobną kostkę, a łodygi i liście posiekaj. Buraki i łodygi zalej minimalną ilością wody i podgotuj z ząbkiem czosnku (pod koniec dorzuć liście)

Obierz ogórki i umyj rzodkiewki. Oba warzywa zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Posiekaj koperek i szczypiorek. Do ostudzonej botwinki wlej kwas buraczany, starte ogórki i rzodkiewki oraz posiekany koperek oraz szczypiorek. Całość zalej kefirem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Danie podawaj wraz z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego!

Polecamy również przepis na chłodnik z ogórka oraz lekkie gazpacho z pomidorów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >