Smakosze.pl
Placki z cukinii

Canva

Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu.

Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak sprawić, by placki były chrupiące?

Największą bolączką miłośników placków z cukinii, jest ich miękkość. Mimo smażenia nie chcą wychodzić chrupiące i opijają się tłuszczem, przez co cała lekkość ulatuje.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku banalnie prostych zasad. Po starciu cukinii należy solidną ją posolić i zostać na 15-30 minut. Po tym czasie wystarczy odcisnąć nadmiar wody.

Jak gotować brokuły?

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

CZYTAJ DALEJ

Do placków najlepiej wybierać młode, niezbyt duże cukinie. Te większe są dużo bardziej wodniste i nawet porządne odciskanie nadmiaru wody może nie pomóc.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Potrzebujesz:

  • 4 niewielkie cukinie

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 gram mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą i czekamy 30 minut. Przekładamy na ściereczkę i nad zlewem odciskamy nadmiar płynu.

Wysuszoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wykładamy łyżkami ciasto na patelnię. Placki smażymy na wysokim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zajadamy samodzielnie bądź z wyżej wspomnianym sosem czosnkowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Kilka tricków, które sprawią że rosół zawsze wyjdzie doskonały

  • Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

  • Przepis na ogórkową ze świeżych ogórków

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram 

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >