Smakosze.pl
Placki z cukinii

Canva

Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu.

Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak sprawić, by placki były chrupiące?

Największą bolączką miłośników placków z cukinii, jest ich miękkość. Mimo smażenia nie chcą wychodzić chrupiące i opijają się tłuszczem, przez co cała lekkość ulatuje.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku banalnie prostych zasad. Po starciu cukinii należy solidną ją posolić i zostać na 15-30 minut. Po tym czasie wystarczy odcisnąć nadmiar wody.

Jak gotować brokuły?

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

CZYTAJ DALEJ

Do placków najlepiej wybierać młode, niezbyt duże cukinie. Te większe są dużo bardziej wodniste i nawet porządne odciskanie nadmiaru wody może nie pomóc.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Potrzebujesz:

  • 4 niewielkie cukinie

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 gram mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą i czekamy 30 minut. Przekładamy na ściereczkę i nad zlewem odciskamy nadmiar płynu.

Wysuszoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wykładamy łyżkami ciasto na patelnię. Placki smażymy na wysokim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zajadamy samodzielnie bądź z wyżej wspomnianym sosem czosnkowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Kilka tricków, które sprawią że rosół zawsze wyjdzie doskonały

  • Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

  • Przepis na ogórkową ze świeżych ogórków

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >