Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 18.07.2021 02:00

Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?

Placki z cukinii
Canva

Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu.

Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak sprawić, by placki były chrupiące?

Największą bolączką miłośników placków z cukinii, jest ich miękkość. Mimo smażenia nie chcą wychodzić chrupiące i opijają się tłuszczem, przez co cała lekkość ulatuje.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku banalnie prostych zasad. Po starciu cukinii należy solidną ją posolić i zostać na 15-30 minut. Po tym czasie wystarczy odcisnąć nadmiar wody.

Do placków najlepiej wybierać młode, niezbyt duże cukinie. Te większe są dużo bardziej wodniste i nawet porządne odciskanie nadmiaru wody może nie pomóc.

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Potrzebujesz:

  • 4 niewielkie cukinie

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 gram mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą i czekamy 30 minut. Przekładamy na ściereczkę i nad zlewem odciskamy nadmiar płynu.

Wysuszoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wykładamy łyżkami ciasto na patelnię. Placki smażymy na wysokim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zajadamy samodzielnie bądź z wyżej wspomnianym sosem czosnkowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram