Smakosze.pl
215256996 1349081528821543 7597540649578001866 n

Scena z filmu zamieszonego na You Tube na kanale Henia Foks

Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas

22 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na cukinie trwa! Warto z niego skorzystać. Tym bardziej że to obłędne warzywo możemy przygotować na wiele sposobów. Dodając do niej słodkiej marynaty cukinia zamieni się w ... ananasa.

Marynowana na słodko cukinia przypomina swoim smakiem ananasa z puszki. Jest słodka i niezwykle aromatyczna. Dlatego sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek, ale również z powodzeniem użyjemy jej do sałatek i deserów. Sama w sobie również może być doskonałą przekąską.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowaną cukinię na słodko

Składniki:

  • 3 kg cukinii

  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

  • 1 kg cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • kilka goździków

  • kilka kropli aromatu ananasowego

cucumbers-2750245 960 720

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd

CZYTAJ DALEJ

Na początek obierz cukinię, usuń z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę lub plastry. Kwasek cytrynowy rozpuść w 6 szklankach i zagotuj. Zalej gorącą zalewą pokrojone plastry cukinii i odstaw ją na 24 godziny.

Następnego dnia odcedź cukinię, a zalewę ponownie zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami.

Gdy cukier się rozpuści, włóż do niego cukinię i gotuj ją przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Ułóż warzywo ciasno w słoikach i zalej zalewą, pasteryzuj przez 5 minut.

Podobny przepis na cukinię a'la ananas znajdziesz na kanale Henia Folks na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Polecamy również przepis na cukinię w zalewie musztardowej oraz marynowane patisony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >