Smakosze.pl Przepisy Banalnie proste domowe chipsy z 2 składników. Już nie sięgniesz po kupne
canva/ narong27

Banalnie proste domowe chipsy z 2 składników. Już nie sięgniesz po kupne

17 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybką przekąskę dla całej rodziny? Domowe chipsy z dwóch składników, bez soli, bez oleju. Chipsy z tartego parmezanu i słodkiej, mielonej papryki są pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne. Podaj je z domowymi sosami, a znikną błyskawicznie.

Domowe chipsy zwykle przygotowujemy z ziemniaków, cukinii, batatów lub owoców, np. jabłek, gruszek, pomarańczy. Chipsy z parmezanu doprawione słodką papryką mieloną to rewelacyjna przekąska dla całej rodziny, która zachwyca smakiem. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów.

Domowe chipsy z parmezanu i papryki możesz podać z sosami lub dipami. Gorąco polecam sos czosnkowy, pomidorowy, bbq, ziołowy i pikantny. Sosy również możesz zrobić samodzielnie w domu z kilku prostych składników, w ten sposób uzyskasz najlepszy smak. Przykładowo sos czosnkowy zrobisz z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

Domowe chipsy z aromatycznego sera będą gotowe w kilka minut. Starty parmezan błyskawicznie obtoczysz w słodkiej papryce i uformujesz z niego niewielkie chipsy. Całość wystarczy zapiec przez chwilę w piekarniku, bez zbędnej soli, bez tłuszczu.

Przepis na domowe chipsy z dwóch składników

Składniki:

  • kawałek parmezanu

  • słodka papryka mielona

Jak zrobić szybkie chipsy? Domowa przekąska zachwyca smakiem

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ser zetrzyj na tarce i wsyp do miski razem z papryką mieloną i wymieszaj, żeby przyprawa dobrze przylegała do parmezanu.

Całość wykładaj na blachę przy pomocy łyżki i uformuj chipsy. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 8 minut i podaj z ulubionym sosem, smacznego.

Pomysł na równie pyszne przekąski? Kulki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i chrupiące frytki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz.

Parmezan
canva/nitrub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shining_star_9 na Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy