Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska
Cukinia znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ewa Wachowicz pokazał jak szybko i prosto można z niej przygotować chrupiące frytki. Będą idealną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Koniecznie spróbujcie — zachwycą was smakiem i teksturą.
Cukinia w formie frytek jest kolejną propozycją podania sezonowego warzywa, które latem jest mamy pod dostatkiem i często zastanawiamy się jak go nie zmarnować. Ewa Wachowicz proponuje, by podać ten tani i smaczny rarytas z lekkim i aromatycznym sosem bazyliowym. Skusicie się?
Przepis na znakomite frytki z cukinii
Składniki:
3 nieduże cukinie
50 g bułki tartej
80 g mąki pszennej
2 łyżki tartego sera żółtego np. parmezanu
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos bazyliowy
1 pęczek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
3-5 łyżek majonezu
1 większy ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić frytki z cukinii? Ewa Wachowicz ma świetny przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy. Przekrawamy je na ćwiartki, a następnie w niezbyt szerokie słupki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i doprawiamy je solą oraz pieprzem.
Bułkę tartą łączymy ze startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym. Pociętą na kawałki cukinię obtaczamy kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej z serem. Tak przygotowane frytki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sosem bazyliowym.
Jak przygotować sos bazyliowy do frytek z cukinii?
Liście bazylii płuczemy. Osuszone rozdrabniamy w blenderze wraz z obranym z łupiny czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i oliwą z oliwek. Na koniec powstałe pesto łączymy z majonezem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Na naszej stornie znajdziecie również przepis na klasyczne frytki belgijskie według Roberta Makłowicza. Zachęcamy również do wypróbowania receptury na dufinki, czyli pieczony przysmak z ziemniaka przypominający muffiny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser
Źródło: ewawachowicz