Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Proponujemy dziś zdrowszą alternatywę dla smażonych wieprzowych kotletów mielonych. Siekane kotlety drobiowe wzbogacone przyprawą do gyrosa zachwycą wszystkich smakoszy. Dzięki pieczeniu w piekarniku mają niską zawartość tłuszczu, przez co są wyjątkowo lekkie i pyszne.
Kotlety kebab swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżych warzyw. Dzięki kukurydzy, papryce i cebuli kotleciki są bardzo chrupkie i mają przyjemny, nieco słodki posmak. Ten pomysł na obiad zrealizujesz bardzo szybko i bez żadnych trudności.
Przepis na niezwykłe kotlety kebab
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała puszka kukurydzy (200 g)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
przyprawa do gyrosa
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić wyśmienite kotlety drobiowe o smaku gyrosa?
Mięso na kotlety umyj, osusz i oczyść z błonek. Zacznij kroić je w mniejszą kostkę, a następnie posiekaj. Dobrze posiekane mięso powinno nabrać nieco klejących właściwości.
Przygotuj warzywa do kotletów. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Mięso na kotlety połącz z warzywami, bułką tartą oraz jajkiem. Następnie dodaj odsączoną kukurydzę konserwową. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Z gotowej mieszanki formuj niewielkie okrągłe kotlety.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej gotowe kotlety. Mięso piecz przez ok. 30-40 minut, w zależności od wielkości uformowanych kotletów. Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami. W piekarniku możesz wyczarować też te niezwykłe kotlety schabowe. Z kurczaka przygotujesz soczyste kotlety według tego przepisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na pożywny budyń z twarogu. Deser doskonały na śniadanie i kolację
Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów