Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka

Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka

Puszysty sernik z 3 składników
canva/kaorinne

Puszysty sernik z 3 składników jest przysmakiem, który spodoba się każdemu. Sekretem jego lekkości jest pieczenie w naczyniu z wodą. Uwalniająca się para sprawi, że konsystencja wypieku zachwyci od pierwszego kęsa. Skusicie się?

Macie ochotę na sernik, który nie wymaga dużych zakupów i jest prosty w przygotowaniu? Zdradzamy recepturę na ciasto, do zrobienia którego wystarczą 3 produkty. Jest niezwykle delikatne i z pewnością wam się spodoba. Zaskoczcie swoich bliskich niesamowitym przysmakiem.

Przepis na puszysty sernik z 3 składników

Składniki:

  • 4 jaja w rozmiarze L

  • 400 g mleka zagęszczonego z cukrem (z puszki)

  • 2 opakowania serka śmietankowego

Jak zrobić puszysty sernik z 3 składników? Prosty przepis na ulubiony deser

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je mikserem. Dodajemy serek śmietankowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, a następnie powoli — nie przerywając mieszania — wlewamy mleko skondensowane.

W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Masę przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm. Dno naczynia owijamy folią aluminiową i przenosimy je do wypełnionej wodą szklanej formy żaroodpornej.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Puszysty sernik z 3 składników podajemy po ostudzeniu. Możemy udekorować go polewą owocową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na serniki. Polecamy świetny przysmak z dodatkiem ciasta czekoladowego. Być może też spodoba wam się prosta receptura na sernik wiedeński.

Puszysty sernik z 3 składników jest doskonały z owocami
canva/AnnaIleysh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: