Smakosze.pl Przepisy Banalnie proste i niesamowicie pyszne 3-składniowe ciasto bez pieczenia
canva/VICHAILAO, Getty Images

Banalnie proste i niesamowicie pyszne 3-składniowe ciasto bez pieczenia

6 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia można przygotować tylko z 3 składników - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Potrzebne będą jedynie galaretki, jogurt oraz herbatniki, a więc prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu. W smaku jest delikatne, dlatego spodoba się wszystkim twoim gościom.

Ciasto bez pieczenia nie wymaga od przygotowującego żadnych specjalistycznych przyrządów, co jest kolejną pozytywną cechą dzisiejszego przepisu. Niewielka ilość faktycznej pracy to jeszcze jeden atut receptury.

Co więcej, ciasto to nie jest zbyt słodkie i jeśli nie dodasz do niego cukru, może być jedzone w większych ilościach. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ciasta, skorzystaj z galaretek i herbatników pozbawionych cukru.

Przepis na ciasto bez pieczenia z 3 składników

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe

  • 2 galaretki agrestowe

  • 800 g jogurtu typu skyr

  • 150 g herbatników

W czajniku zagotuj tyle wody, aby móc rozpuścić oba rodzaje galaretek. Wsyp je do osobnych misek, zalej wrzątkiem i mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.

Formę, w której ciasto będzie tężeć, wyłóż papierem do pieczenia. Jego obecność ułatwi późniejsze wyciąganie ciasta. Na papierze ułóż warstwę herbatników. Do galaretek dodaj równe ilości jogurtu.

Wymieszaj galaretki z jogurtem i wstaw je na 30 minut do lodówki. Wlej masę truskawkową do formy, rozprowadź ją równomiernie i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, zalej ją masą agrestową, a tę przykryj resztą herbatników. Po całej nocy w lodówce, ciasto będzie gotowe.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy sposób na pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia. W tym tekście zdradzamy przepis na dynie marynowaną z cynamonem.

Galaretka

Źródło: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy