Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży
canva/A_Lein

Puszyste racuchy przygotowane bez dodatku drożdży? To możliwe. Wystarczy, że dobrze ubijemy jajka z cukrem, a masa będzie tak lekka, jak gdybyśmy użyli tego tradycyjnego składnika. Sprawdźcie koniecznie rewelacyjny przepis.

Dzieliliśmy się już z wami sposobem na racuchy bez dodatku jaj. Pisaliśmy też jak przyrządzić je w wersji wytrawnej z kiełbasą. Tym razem na tapet bierzemy recepturę bez drożdży. Dzięki dobremu ubiciu jajek nie będą potrzebne, by uzyskać wyjątkowo puszyste racuchy.

Przepis na wyśmienite racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 1 jajo

  • 3 łyżki cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 słodkie jabłko

  • cukier puder do podania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Ubijamy je za pomocą miksera lub trzepaczki na puszystą pianę. Do miski porcjami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość przy tym mieszając.

Następnie powoli wlewamy mleko. Jabłko obieramy i kroimy je w plastry. Ostrożnie łączymy owoc z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane przy pomocy łyżki placuszki.

Racuchy będą gotowe, gdy z obu stron nabiorą lekko złotego koloru. Osuszamy je wtedy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli lubicie, do masy możecie dodać trochę cynamonu. Racuchy nabiorą niezwykłego aromatu.

Słodkie jabłko to idealny dodatek do racuchów
Słodkie jabłko to idealny dodatek do racuchów

Źródło zdjęcia: canva/Darya Fedorova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram