Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?
Puszyste racuchy przygotowane bez dodatku drożdży? To możliwe. Wystarczy, że dobrze ubijemy jajka z cukrem, a masa będzie tak lekka, jak gdybyśmy użyli tego tradycyjnego składnika. Sprawdźcie koniecznie rewelacyjny przepis.
Dzieliliśmy się już z wami sposobem na racuchy bez dodatku jaj. Pisaliśmy też jak przyrządzić je w wersji wytrawnej z kiełbasą. Tym razem na tapet bierzemy recepturę bez drożdży. Dzięki dobremu ubiciu jajek nie będą potrzebne, by uzyskać wyjątkowo puszyste racuchy.
Przepis na wyśmienite racuchy bez drożdży
Składniki:
1 jajo
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słodkie jabłko
cukier puder do podania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do większej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Ubijamy je za pomocą miksera lub trzepaczki na puszystą pianę. Do miski porcjami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość przy tym mieszając.
Następnie powoli wlewamy mleko. Jabłko obieramy i kroimy je w plastry. Ostrożnie łączymy owoc z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane przy pomocy łyżki placuszki.
Racuchy będą gotowe, gdy z obu stron nabiorą lekko złotego koloru. Osuszamy je wtedy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli lubicie, do masy możecie dodać trochę cynamonu. Racuchy nabiorą niezwykłego aromatu.
Źródło zdjęcia: canva/Darya Fedorova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy