Smakosze.pl Przepisy Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie
canva/pixelshot

Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie

1 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przepis na domowy chleb bez wyrabiania jest absolutnym hitem. Wystarczy lekko wymieszać składniki i odstawić ciasto, a po upieczeniu otrzymasz wyśmienity chleb. Cała foremka zniknie jeszcze tego samego dnia.

Uwielbiam świeży, domowy, jeszcze ciepły chleb z masłem i pomidorem. To smak wakacji i mojego dzieciństwa. Domowy chleb bez wyrabiania jest o wiele smaczniejszy od kupionego w sklepie, a za sprawą prostego przepisu będzie gotowy bez większego nakładu pracy.

Chleb bez wyrabiania będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodasz do niego ulubione ziarna. Gorąco polecam słonecznik, siemię lniane, kminek, pestki dyni. Bardzo dobrze sprawdzi się również suszona żurawina. Chleb ma rewelacyjny smak i chrupiącą skórkę, jest przepyszny.

Składniki na chleb bez wyrabiania wystarczy delikatnie wymieszać i odstawić na jakiś czas w suche, ciepłe miejsce. Miskę koniecznie przykryj ściereczką, żeby drożdże mogły ruszyć. Ciasto przełóż do foremki keksowej i upiecz. Chleb będzie gotowy po godzinie.

Banalny chleb bez wyrabiania. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • niepełna łyżka soli

  • 4 łyżki siemienia lnianego

  • łyżka cukru

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki słonecznika

  • łyżka kminku

  • pół szklanki otrębów owsianych

Jak zrobić chleb bez wyrabiania? Nie ma szybszego przepisu

Mąkę, cukier, sól, ziarna, otręby wsyp do miski, dodaj pokruszone drożdże, zalej ciepłą wodą, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ponownie delikatnie wymieszaj ciasto, przykryj i odstaw na 40 minut, następnie przełóż ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz godzinę.

Nie ma nic lepszego od domowych wypieków, zrób również domowe jagodzianki i upiecz pyszną bagietkę czosnkową , będzie o wiele smaczniejsza od kupionego, gotowego produktu.

Różne rodzaje pieczywa
canva/aureliofoxrj z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewlasne.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy