Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Pieczarki przygotujemy w ekspresowym tempie i sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla i podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Faszerowane pieczarki jest jednym z lepszych dań na szybko, jakie jadłam. Przekąska jest pożywna, smaczna i sprawdzi się na każdą okazję. Pieczarki są bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, koniecznie musisz ich spróbować.
Do pieczarek faszerowanych wybierajmy wyłącznie większe grzyby, żeby zmieściła się na nich spora ilość farszu. Sekret doskonałego smaku? Kapelusze pieczarek moczymy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby będą miały chrupiącą panierkę, będą przepyszne.
Farsz przygotujmy z trzonków pieczarek, jajek, sera i szczypiorku. Dodatek majonezu i musztardy sprawi, że pieczarki będą smakować rewelacyjnie. Pieczarki faszerowane pieczmy przez 20 minut, aby się nie przypaliły,
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym, idealne na przekąskę dal całej rodziny
Składniki:
10 większych pieczarek
bułka tarta
mleko
Składniki na farsz:
4 jajka ugotowane na twardo
łyżeczka majonezu
pół łyżeczki musztardy
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
50 g starego sera żółtego
Jak zrobić pieczarki faszerowane jajkami i serem żółtym?
Pieczarki, umyj, osusz, odetnij trzonki. Trzonki posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem i przełóż do miski z trzonkami. Całość wymieszaj z majonezem, musztardą, szczypiorkiem, serem żółtym i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek namocz delikatnie w mleku i obtocz w bułce tartej, do środka włóż farsz. Tak przygotowane pieczarki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20 minut i od raz podaj.
Pomysł na równie pyszne przekąski? Zrób paluchy z ciasta do pizzy. Doskonałym pomysłem na przekąskę są również jajka faszerowane boczkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: slodkiegotowanie