Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.08.2022 16:04

Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję

Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
canva/Mariha-kitchen

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Pieczarki przygotujemy w ekspresowym tempie i sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla i podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Faszerowane pieczarki jest jednym z lepszych dań na szybko, jakie jadłam. Przekąska jest pożywna, smaczna i sprawdzi się na każdą okazję. Pieczarki są bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, koniecznie musisz ich spróbować.

Do pieczarek faszerowanych wybierajmy wyłącznie większe grzyby, żeby zmieściła się na nich spora ilość farszu. Sekret doskonałego smaku? Kapelusze pieczarek moczymy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby będą miały chrupiącą panierkę, będą przepyszne.

Farsz przygotujmy z trzonków pieczarek, jajek, sera i szczypiorku. Dodatek majonezu i musztardy sprawi, że pieczarki będą smakować rewelacyjnie. Pieczarki faszerowane pieczmy przez 20 minut, aby się nie przypaliły,

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym, idealne na przekąskę dal całej rodziny

Składniki:

  • 10 większych pieczarek

  • bułka tarta

  • mleko

Składniki na farsz:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • łyżeczka majonezu

  • pół łyżeczki musztardy

  • szczypiorek

  • sól, pieprz do smaku

  • 50 g starego sera żółtego

Jak zrobić pieczarki faszerowane jajkami i serem żółtym?

Pieczarki, umyj, osusz, odetnij trzonki. Trzonki posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem i przełóż do miski z trzonkami. Całość wymieszaj z majonezem, musztardą, szczypiorkiem, serem żółtym i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek namocz delikatnie w mleku i obtocz w bułce tartej, do środka włóż farsz. Tak przygotowane pieczarki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20 minut i od raz podaj.

Pomysł na równie pyszne przekąski? Zrób paluchy z ciasta do pizzy. Doskonałym pomysłem na przekąskę są również jajka faszerowane boczkiem, smacznego.

Pieczarki faszerowane
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiegotowanie