Smakosze.pl
Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

canva/margouillatphotos

Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

1 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.

Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.

skórki od bananów

Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz

CZYTAJ DALEJ

Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?

Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.

Miód, czyli naturalny zamiennik cukru. Polacy go uwielbiają

Miód jest najczęściej stosowanym przez Polaków zamiennikiem cukru. Jest równie słodki, a przy tym bardzo zdrowy. Miód rewelacyjnie sprawdzi się do słodzenia kawy i herbaty zimowej.

Miód możemy wykorzystać do pieczenia ciast, możemy dodać go do ciasta na naleśniki, gofry, posłodzić owocowe smoothie. Miód nie tylko sprawdzi się do słodkich dań, przygotujemy z nim również najlepszą marynatę do karkówki, soczyste żeberka w sosie, zrobimy wiele pysznych sosów sałatkowych, a także ogórki małosolne z dodatkiem chili.

Czym jeszcze możemy zastąpić cukier w kuchni?

Syrop klonowy

Syrop klonowy produkowany jest z soku klonowego, ma przyjemny, słodki smak i piękny kolor. Syrop klonowy doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników, racuchów, gofrów i innych słodkich deserów.

Stewia- najsłodsza roślina świata

Ze stewii wytwarzany jest cukier, który jest o wiele słodszy od klasycznego. Stewia praktycznie nie zawiera kalorii, możemy więc posłodzić nią herbatę i wykorzystać ją do pieczenia ciast i przygotowywania lekkich deserów.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol jest bardzo popularnym zamiennikiem cukru wytwarzanym z kory brzozy. Ksylitol, podobnie jak stewia, praktycznie nie ma kalorii, możemy nim więc słodzić i herbatę i ciasta bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Miód, naturalny zamiennik cukru

canva/ levkr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: maczfit.pl, wapteka.pl




Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >