Smakosze.pl
Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

canva/A_Lein

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jagodzianki to pyszny pomysł na słodkie śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Słodkie bułeczki drożdżowe będą też pysznym dodatkiem do kawy i herbaty w weekend, a przygotujemy je naprawdę szybko.

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim słodką niespodziankę w postaci bułeczek drożdżowych z kruszonką. Kultowe jagodzianki przygotowane w domu smakują jeszcze lepiej od kupionych w sklepie.

kurczak w cieście francuskim

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

CZYTAJ DALEJ

Ciasto na jagodzianki jest ciastem drożdżowym, dlatego też wymaga specjalnego przygotowania. Mleko wymieszane z masłem musi być ciepłe, ale nie może być ani za zimne, ani za gorące. Żółtka natomiast muszą mieć temperaturę pokojową.

Po wyrobieniu ciasta, odstawmy je na 1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po uformowaniu jagodzianek, również musimy odstawić je na 30 minut, żeby jeszcze trochę urosły. Dopiero wtedy są gotowe do pieczenia.

Przepis na jagodzianki

Składniki na ciasto na 10 bułek:

  • 400 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 70 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 85 g masła

  • jajko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g masła

  • 40 g cukru

  • 80 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jagód

  • łyżka mąki

  • cukier do smaku

Jak zrobić jagodzianki?

Mleko podgrzewaj z masłem, aż się rozpuści i trochę ostygnie, musi być ciepłe, ale nie wrzące, ponieważ zabije drożdże. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i pokruszone drożdże.

Całość zalej ciepłym mlekiem z masłem i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta, następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Przygotuj ciasto na kruszonkę: mąkę i cukier wymieszaj z masłem.

Składniki ucieraj ręcznie, aż dobrze się połączą. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Jagody podsmaż w rondelku i dosładzaj je cukrem według uznania, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż dokładnie się wymiesza i zagęści jagody, odstaw.

Ciasto na jagodzianki podziel na 10 części. Każdą część rozpłaszcz, na środek włóż nadzienie jagodowe i zlep. Bułeczki poukładaj łączeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.

Jagodzianki odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je rozmąconym jajkiem i pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 30 minut, smacznego.

Z jagód zrobisz również wyśmienite ciasto z budyniem, jest proste w przygotowaniu i przepyszne. Pierogi z jagodami natomiast to pomysł na wyśmienity obiad na słodko dla całej rodziny, koniecznie musisz spróbować.

Jagody

canva/StockSnap z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >