Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.07.2022 22:35

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak
canva/A_Lein

Jagodzianki to pyszny pomysł na słodkie śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Słodkie bułeczki drożdżowe będą też pysznym dodatkiem do kawy i herbaty w weekend, a przygotujemy je naprawdę szybko.

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim słodką niespodziankę w postaci bułeczek drożdżowych z kruszonką. Kultowe jagodzianki przygotowane w domu smakują jeszcze lepiej od kupionych w sklepie.

Ciasto na jagodzianki jest ciastem drożdżowym, dlatego też wymaga specjalnego przygotowania. Mleko wymieszane z masłem musi być ciepłe, ale nie może być ani za zimne, ani za gorące. Żółtka natomiast muszą mieć temperaturę pokojową.

Po wyrobieniu ciasta, odstawmy je na 1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po uformowaniu jagodzianek, również musimy odstawić je na 30 minut, żeby jeszcze trochę urosły. Dopiero wtedy są gotowe do pieczenia.

Przepis na jagodzianki

Składniki na ciasto na 10 bułek:

  • 400 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 70 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 85 g masła

  • jajko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g masła

  • 40 g cukru

  • 80 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jagód

  • łyżka mąki

  • cukier do smaku

Jak zrobić jagodzianki?

Mleko podgrzewaj z masłem, aż się rozpuści i trochę ostygnie, musi być ciepłe, ale nie wrzące, ponieważ zabije drożdże. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i pokruszone drożdże.

Całość zalej ciepłym mlekiem z masłem i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta, następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Przygotuj ciasto na kruszonkę: mąkę i cukier wymieszaj z masłem.

Składniki ucieraj ręcznie, aż dobrze się połączą. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Jagody podsmaż w rondelku i dosładzaj je cukrem według uznania, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż dokładnie się wymiesza i zagęści jagody, odstaw.

Ciasto na jagodzianki podziel na 10 części. Każdą część rozpłaszcz, na środek włóż nadzienie jagodowe i zlep. Bułeczki poukładaj łączeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.

Jagodzianki odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je rozmąconym jajkiem i pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 30 minut, smacznego.

Z jagód zrobisz również wyśmienite ciasto z budyniem, jest proste w przygotowaniu i przepyszne. Pierogi z jagodami natomiast to pomysł na wyśmienity obiad na słodko dla całej rodziny, koniecznie musisz spróbować.

Jagody
canva/StockSnap z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu